Recenzja przelewowego ekspresu do kawy Melitta EPOS - Rewolucja w parzeniu kawy

 Recenzja przelewowego ekspresu do kawy Melitta EPOS - Rewolucja w parzeniu kawy
Recenzja przelewowego ekspresu do kawy Melitta EPOS - Rewolucja w parzeniu kawy

Słów kilka o producencie Melitta

Potrzeba jest matką wynalazku, tak zapewne myślała Melitta Bentz, kiedy miała już dość tradycyjnej, fusiastej kawy. Ta dzielna kobieta postanowiła więc eksperymentować i znaleźć lepszy sposób na pyszną kawę. Zastosowała papierowy filtr do parzenia kawy, który przesiewał fusy i pozwalał na uzyskanie czystszego naparu. Melitta Bentz opatentowała swój wynalazek w 1908 roku i założyła firmę, która nosiła jej imię - Melitta. Początkowo ręcznie produkowano filtry do kawy, ale z czasem produkcja została zautomatyzowana.

Dzisiaj marka Melitta jest znana na całym świecie jako symbol wysokiej jakości i innowacyjnych rozwiązań w dziedzinie kawy. Firma jest nadal prowadzona przez rodzinę Bentz, która kontynuuje tradycję Melitty i dba o zachowanie najwyższych standardów jakości. Produkują między innymi automatyczne oraz przelewowe ekspresy do kawy.

Melitta to marka, która wprowadziła rewolucję w sposobie parzenia kawy i nie poprzestała na laurach. Jakiś czas temu na rynek wyszło urządzenie, które wprowadza na wyższy poziom parzenia przelewowego. Melitta ® EPOS® to pierwszy ekspres do kawy typu Pour Over z młynkiem. Ekspres przelewowy, który został zaprojektowany, aby jak najbardziej naśladował ręczne nalewanie. Woda jest rozprowadzana ruchem obrotowym, delikatnym co pozwala na równomierne wydobycie smaku kawy. Obrotowej wylewki jeszcze nie było!

Mieliśmy okazję parzyć, próbować i eksperymentować z nowym ekspresem Melitta EPOS. Czy jest wart swojej ceny i miejsca na blacie kuchennym? Sprawdźcie, jak się nam spisywał i co o nim naprawdę myślimy.

Jak działa przelewowy ekspres do kawy Meliitta® EPOS®?

Przyjrzymy się budowie ekspresu przelewowego oraz najważniejszych funkcjach jakie on spełnia. Czy obrotowa wylewka i funkcja preinfuzji dostępne w tym urządzeniu, którmi się szczycą producenci, rzeczywiście wpływają na smak parzonej kawy? Czy to tylko "pusta bajera"... Sprawdziliśmy to!

Budowa ekspresu

Wygląd zewnętrzny jest bardzo ważny. Świetnie, jeśli urządzenie nie tylko spełnia swoje podstawowe funkcje, ale również stanowi ozdobę naszego wnętrza. Ekspres przelewowy Meliitta® EPOS® prezentuje się naprawdę elegancko! Muszę przyznać, że jest prawdziwą dekoracją kuchni i prezentuje się wręcz olśniewająco. Nie powinno to dziwić, przecież to laureat nagrody Red Dot Design Award z 2020 roku. Samo urządzenie zostało wykonane z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, ale co nadaje mu blasku to złote i srebrne dodatki. Na rynku są dostępne dwie wersje tego urządzenia: czarny ze złotymi i srebrnymi dodatkami. Opływowe kształty i lekko wyglądająca konstrukcja prezentuje się bardzo prestiżowo i nowocześnie. Korpus młynka i filtra umieszczony jest na prostokątnej obręczy, co nadaje urządzeniu spójności i ładnie łączy te dwa elementy. Ekspres EPOS zdecydowanie wyróżnia się swoim designerskim wyglądem, który dodaje mu uroku.

Jeśli chodzi o wielkość, Melitta EPOS jest dość sporych rozmiarów. Ekspres jest szeroki ze względu na wbudowany młynek, ma 31 cm szerokości. Jego wysokość i głębokość to prawie 36 cm. Biorąc pod uwagę, że oszczędzamy miejsce na blacie, bo nie musimy szukać już młynka do mielenia, rozmiar naszego urządzenia jest akceptowalny. No właśnie. Jest to ekspres z wbudowanym młykiem, który zapewnia zawsze świeżo zmieloną kawę i jest to jego zdecydowaną zaletą.


Melitta EPOS

Funkcje ekspresu przelewowego Melitta EPOS®

Ekspres przelewowy z młynkiem zapewni zawsze świeżą kawę dla większej liczby osób, co jest świetną opcją w biurze czy podczas odwiedzin gości. Jakimi funkcjami wyróżnia się ekspres do kawy Melitta EPOS, co czyni z niego wyjątkowe urządzenie i jak parzy kawę nowy ekspres przelewowy Melitta? Na te pytania spróbujemy odpowiedzieć w tej recenzji.

Wbudowany zintegrowany młynek

Melitta EPOS wyróżnia się kilkoma cechami, a jedną z nich jest wbudowany młynek, który zapewnia optymalne zmielenie i zawsze świeżo zaparzoną kawę, co bezpośrednio wpływa na jej smak. Młynek do kawy mieli bezpośrednio do filtra i wówczas nie robi bałaganu, chyba że podstawimy inny pojemnik - wtedy bałagan gwarantowany.

Młynek posiada ceramiczne żarna o średnicy 38 mm. To plus tego ekspresu. Nie trzeba się martwić o dodatkowe urządzenie, a młynek jest ważny dla kawosza, który lubi smak świeżo zmielonej kawy. Młynek ma trzy opcje ustawienia grubości mielenia: grube, średnie i drobniejsze, oraz podziałki między nimi. Optymalnie jest mielić kawę na średnim zmieleniu.

Młynek do kawy mieli kawę bezpośrednio do podstawionego filtra. Wystarczy przytrzymać przycisk "Grind", wybrać ilość filiżanek jaką preferujemy (2, 4, 6, 8) oraz moc kawy (wskaźniki 1, 2, 3). Wskaźnik 1 oznacza łagodną kawę, 2 średnią, a 3 mocną kawę. Dla tych wartości odpowiednio zmienia się czas mielenia kawy. Ciekawą funkcją jest precyzyjna regulacja ilości mielonej kawy. Daje to możliwość zwiększenia ilości kawy o 10% jeśli wolimy intensywniejszy w smaku napar. Jak to uruchomić? Długie wciskanie przycisku mocy kawy aktywuje wskaźnik 2. Kolejne krótkie naciśnięcie przycisku mocy podświetli wskaźnik 3, tutaj czas mielenia zależy od liczby filiżanek i ustawienia mocy i zostaje zwiększony o 10%. Jednocześnie zwiększa się ilość mielonej kawy. I rzeczywiście tak jest.


Oto jak prezentuje się ilość kawy w stosunku do wybranej mocy kawy (dla 8 filiżanek kawy na średnim stopniu zmielenia):

  1. Ustawienie mocy 1 - młynek namielił blisko 74 g kawy
  2. Ustawienie mocy 2 - młynek namielił 78 g kawy
  3. Ustawienie mocy 3 - młynek zmielił 88, 4 g kawy
  4. Przy precyzyjnej regulacji mielenia młynek zmielił 95 g kawy, a smak naparu był dużo bardziej intensywny. Kawa była mętna, wyrazista w smaku, a goryczka wyczuwalna. Na pewno przy wybraniu tej opcji można zmienić ustawienie zmielenia na bardziej grube. Myślę, że ta opcja spodoba się fanom mocniejszej w smaku kawy, ale dla mnie okazała się za intensywna.

Jaka moc kawy jest najlepsza? Myślę, że dużo zależy od indywidualnych preferencji. Najbardziej optymalne ustawienie dla mnie, było na średnim stopniu zmielenia młynka i mocy kawy. Kawa wtedy była zbalansowana, z wyciągniętą przyjemną kwasowością (próbowaliśmy różnych ziaren: z Etiopii, Kolumbii czy Brazylii). Kawa zaparzona na 3 stopniu mocy, nie wszystkim korzystającym z ekspresu odpowiadała, była za "ciężka". Ustawienie parametrów ma znaczenie! Jeśli zastanawiacie się, czemu kawa nie smakuje, pobawcie się z mocą kawy, włączcie opcję preinfuzji, sprawdźcie czy ilość wody jest dostosowana do ilości filiżanek.

Jeśli zdarzy się sytuacja, że braknie kawy w młynku podczas namielenia, urządzenie przerwie pracę, ikonka "grind" zacznie migać, a po uzupełnieniu pojemnika na ziarna domieli brakującą ilość.

Nowoczesny panel dotykowy

Elegancki i minimalistyczny panel dotykowy EPOSA umożliwia dostosowanie wszystkich funkcji, od preinfuzji po moc kawy. Ekspres pokazuje, kiedy jest konieczne odkamienianie za pomocą migającej diody CALC. Trzeba się na początku przyzwyczaić do panelu, ale jak już go wyczujemy, obsługa staje się intuicyjna i łatwa.

Preinfuzja - dla lepszego smaku kawy

Ekspres Melitta EPOS oferuje możliwość wstępnego zaparzania, preinfuzji, która pomaga usunąć dwutlenek węgla zgromadzony w ziarnach i pozwala "rozkwitnąć kawie". Wystarczy nacisnąć przycisk "PRE-BREW", a ekspres dokładnie i delikatnie zwilży ziarna przed rozpoczęciem właściwego procesu parzenia. To umożliwia uzyskanie bardziej aromatycznego naparu. Jeśli nie chcemy, nie musimy korzystać z tej funkcji, a ekspres zapamiętuje ostatnie ustawienie. Jednak zdecydowanie polecam parzyć kawę z preinfuzją. Kawa jest wtedy naprawdę bogatsza w smaku, czuć różnicę. Funkcja preifnuzji w ekspresach do domu jest bardzo pożądana.


Melitta EPOS

Obracający się strumień wody o 360°

To właśnie obrotowa wylewka wody czyni ekspres Melitta EPOS wyjątkowym urządzeniem. Prysznic wody ekspresu Melitta EPOS ma 3 otwory wylotowe, jeden otwór przelewowy i obraca się o 360°. W zależności od ustawień zmienia kierunek i przepływ wody oraz imituje ręczne parzenie kawy. Obserwowanie parzenia kawy w tym ekspresie jest hipnotyzujące. Przy wstępnym namaczaniu kawa puchnie, strumień się obraca - raz w jedną, raz w drugą stronę. Na początku prysznic podaje wodę do środka, potem namacza kawę po bokach - tak jak to się robi ręcznie. Stoisz nad urządzeniem i obserwujesz. Ruch obrotowy ma naśladować delikatne, ręczne nalewanie wody, co pozwala z kawy wyciągnąć maksimum smaku i aromatu.

Ekspres ma funkcję ręcznego sterowania ekstrakcji, którą można uruchomić, naciskając dłużej przycisk wyboru mocy. Pozwala to zmieniać kierunek i przepływ wylewki. Bawiła mnie zmiana kierunku nalewania wody, ale raczej nie miała wpływu na efekt końcowy smaku kawy. Fabryczne ustawienie idealnie nasączało całą kawę wodą. Kawa parzona w ten sposób smakuje bardzo dobrze! Śmiem nawet stwierdzić, że niewiele różni się od ręcznego przelewu.

Płyta grzewcza

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować cały dzbanek kawy za jednym razem. Ekspres 40 minut utrzyma ciepłą temperaturę kawy dzięki wbudowanej płycie grzewczej. Po tym czasie automatycznie się wyłącza. Kawa dłuższy czas jest ciepła, przydatna opcja, jeśli pragniemy dolewki aromatycznej kawy.

Konserwacja i czyszczenie

Jeśli pragniemy, aby urządzenie było sprawne, nie zatykały się otwory w wylewce wody, a kawa była zawsze smaczna należy dbać o jego konserwację. Odkamienianie ekspresu Melitta EPOS jest ułatwione dzięki czerwonej diodzie, która zapala się obok napisu "CALC", sygnalizując konieczność przeprowadzenia tego procesu. Nie musimy się domyślać, kiedy to zrobić, ekspres nas o tym informuje - przydatna rzecz. Szklany dzbanek, uchwyt na filtr, a także pokrywki do pojemnika na ziarna i zbiornika na wodę można umyć w zmywarce lub łatwo spłukać ręcznie. W przypadku czyszczenia młynka Melitta zaleca regularne używanie miękkiej szczoteczki, jest ona dostarczana w zestawie. Czyszczenie i konserwacja na plus.

Utrzymanie porządku wokół ekspresu EPOS jest proste i wygodne. Posiada on blokadę kapania, która sprawia, że podczas wyciągania dzbanka z urządzenia kawa z filtra nie kapie. Natomiast podczas odczepiania pojemnika na ziarna, dolne otwarcie automatycznie się blokuje, aby zapobiec rozsypaniu się ziaren. Swoją drogą, odczepiany pojemnik na ziarna jest świetną sprawą, można go umyć i bez problemu wyczyścić. Uchwyt na filtr również jest wymienny i może być myty w zmywarce.

O czym musisz pamiętać przy użytkowaniu Melitta EPOS®

Koniecznie pamiętajcie o prawidłowym umieszczeniu dzbanka pod wylewką filtra. Zwracajcie uwagę, czy blokada kapania (czarny dzyndzelek pod wylewką) jest we właściwej pozycji. Jeśli nie będzie on na swoim miejscu i opadnie, ekspres będzie dostarczał wodę, ale nie będzie przepuszczać jej przez filtr. Niestety, popełniłam ten błąd - woda z fusami zaczęła się wylewać z filtra, nie wiedziałam, co się dzieje, a wokół zrobił się okropny bałagan. I błotko. Nie polecam!


Podczas korzystania z ekspresu przelewowego ważne jest, aby dokładnie odmierzyć ilość wody na konkretną liczbę filiżanek, którą chcemy zaparzyć. Ekspres pobiera dokładnie tę ilość wody, którą podamy, wypije wszystko. Dlatego w przypadku zbyt dużej ilości wody dla danej ilości filiżanek, smak kawy może być niezadowalający. Na szczęście zbiornik na wodę posiada podziałkę, która jest bardzo przydatna i czytelna.

Melitta Epos
Melitta Epos

Czy warto kupić ekspres przelewowy do kawy Melitta EPOS?

Czy próba automatyzacji procesu ręcznego parzenia w ekspresie przelewowym, jaką przedstawia Melitta EPOS, okazała się sukcesem? To intrygujące i rewolucyjne urządzenie, które posiada wiele zalet. Jedną z nich jest wbudowany młynek, który znacznie ułatwia przygotowanie świeżej kawy. Wystarczy wybrać stopień zmielenia i ilość filiżanek, a resztę wykonuje EPOS. Dzięki funkcji wstępnego parzenia i obracającemu się dozownikowi wody ekspres przelewowy osiąga nowy poziom automatycznego parzenia. Możliwość dostosowania ustawień do własnych preferencji to kolejny atut tego urządzenia. Opcja precyzyjnej regulacji zmielenia ziaren o 10% pozwala na uzyskanie intensywnego smaku naparu. Jeśli brakuje czasu na ręczne parzenie kawy w dripie, Melitta EPOS jest idealnym rozwiązaniem, które przybliża nas do tego procesu. Czy warto zainwestować i kupić ekspres przelewowy Melitta EPOS? Jeśli lubisz wysoką jakość parzonej kawy to myślę, że w tym momencie w kategorii ekspresów przelewowych z młynkiem nie znajdziesz nic lepszego w ofercie.

Jednak jeśli cenisz sobie funkcję timera i nastawienia ekspresu, aby rano przygotował Ci automatycznie kawę, to jej tutaj nie znajdziesz. Dzbanek też mógłby być odrobinę większy.


Ekspres zrobił na mnie pozytywne wrażenie, a im dłużej go użytkowałam przekonywał mnie do siebie coraz bardziej. Jego łatwość obsługi, automatyzacja procesu parzenia i możliwość regulacji parametrów sprawiły, że korzystanie z niego było przyjemnością i niezłą zabawą. W rezultacie kawy były zawsze świeże, aromatyczne i idealnie dostosowane do indywidualnych preferencji. Melitta EPOS to doskonałe rozwiązanie dla miłośników kawy, którzy cenią sobie wygodę i wysoką jakość parzenia, którzy chcą cieszyć się łatwym i precyzyjnym procesem parzenia, gwarantującym doskonały smak i aromat w każdej filiżance.

Polecane produkty w tym artykule
Ekspres przelewowy Melitta EPOS - Czarno-złoty + GRATIS filtry
Promocja
( Brak opinii ) Ekspres przelewowy Melitta EPOS - Czarno-złoty + GRATIS filtry
1 056,10 zł netto 1 399,00 zł 1 299,00 zł brutto 1 299,00 zł 1 399,00 zł 25980 pkt.
Ekspres przelewowy Melitta EPOS - Czarno-srebrny + GRATIS filtry
Promocja
( Brak opinii ) Ekspres przelewowy Melitta EPOS - Czarno-srebrny + GRATIS filtry
1 056,10 zł netto 1 399,00 zł 1 299,00 zł brutto 1 299,00 zł 1 399,00 zł 25980 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2023
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel