Dlaczego nie należy zalewać kawy wrzątkiem?

Dlaczego nie należy zalewać kawy wrzątkiem?
Dlaczego nie należy zalewać kawy wrzątkiem?

Jednym z najczęściej pomijanych czynników parzenia kawy jest temperatura wody, której używamy do uzyskania naparu. Jest to oczywiście błędne podejście, ponieważ zalewanie zmielonych ziaren wrzątkiem jest najprostszym sposobem na wydobycie z kawy nieprzyjemnej goryczy, która ostatecznie potrafi pozbawić Cię całej przyjemności z picia porannego espresso.

Jak dobrać odpowiednią temperaturę do parzenia kawy?

Dlaczego nie można zalewać kawy wrzątkiem? Temperatura parzenia kawy może być uzależniona od wielu czynników, takich jak sposób parzenia i gatunek ziaren. Musisz jednak pamiętać o najważniejszej zasadzie – nigdy nie zalewaj kawy wrzątkiem. Dlaczego?

Zbyt wysoka temperatura wody to gwarancja gorzkiego, kwaśnego naparu, pozbawionego esencjonalnych walorów smakowych, które można odnaleźć w odpowiednio zaparzonej kawie. Wiele osób błędnie uważa, że to właśnie wrzątek pozwoli wydobyć ze zmielonych ziaren wszystkie ukryte smaki. W praktyce jednak jest zupełnie na odwrót, ponieważ gorycz skutecznie ukryje wszystkie pozytywne odczucia, całkowicie zakłócając balans i sprawiając, że niemożliwym okaże się wyczucie delikatnych nut cytrusów, czy orzechów.

Jaka temperatura wody do parzenia kawy?

Skoro wiadomo już, że wrzątek w kawie nie kończy się niczym dobrym, warto zapoznać się z optymalną temperaturą parzenia. Przyjmuje się, że najbezpieczniejszy zakres temperatur to 85-94 st. C. Większość gatunków kaw najlepiej będzie smakować po zaparzeniu w wyższych temperaturach, a więc powyżej 90 stopni. To właśnie wtedy uda się wydobyć z niej maksimum smaku, co pozwoli wyczuć wszelkie aromaty, którymi konkretna uprawa może się z nami podzielić.

Warto pamiętać, że są to jedynie ogólnie przyjęte normy i wskazówki. Ostateczny wybór zawsze pozostaje kwestią indywidualną, zależną od osobistych preferencji kawosza. Trzeba podkreślić, że niższe temperatury parzenia kawy pozwolą wydobyć więcej kwaśnych, orzeźwiających nut. Z kolei im wyższa temperatura, tym więcej otrzymamy goryczki, a także głębi smaków. Nigdy nie powinno się jednak przekraczać 97 st. Celsjusza, ponieważ wchodzi się wtedy w nieprzyjemne klimaty sparzonych ziaren.

Jak zaparzyć kawę w odpowiedniej temperaturze?

Warto nastawić się na długie próby odnalezienia swojej ulubionej kawy, którą następnie będzie się testować w różnych okolicznościach. Różne metody parzenia również mają wpływ na smak kawy, a każda z nich będzie dodatkowo wymagać innej temperatury. To jest właśnie to, co wielbiciele kawy doceniają w tym wspaniałym napoju – każdy może znaleźć taki sposób parzenia, jaki będzie mu odpowiadał.

Aby ułatwić sobie proces parzenia kawy, warto zainwestować w termometr lub czajnik z termometrem. Dzięki temu zawsze będziesz wiedzieć, ile stopni ma woda, którą zalewasz swoją kawę. Na rynku dostępne są termometry dedykowane właśnie do przygotowywania kawy, a ich koszt nie jest wcale wysoki – ceny zaczynają się już od 20-30 złotych.

Metoda Cold Brew

Im temperatura parzenia kawy jest niższa, tym czas parzenia powinien być dłuższy. Idealnym tego przykładem jest metoda Cold Brew, która polega na zalaniu kawy zimną wodą lub wodą o temperaturze pokojowej. Następnie należy pozostawić napar na około 12 godzin, a na sam koniec przecedzić go z wykorzystaniem zaparzacza lub filtra papierowego. Tak przygotowana kawa może zostać podgrzana, jednak z reguły pije się ją w wersji zimnej np. dodatkiem kostek lodu.

Kawa zaparzona w ten sposób charakteryzuje się niską kwasowością i wysoką zawartością kofeiny, która wynika z długiego kontaktu kawy z wodą. W Cold Brew zaleca się stosować 5 gramów wody na każdy gram kawy. Taki stosunek powala uzyskać przyjemny smak bez nadmiernej goryczy. Do najczęściej popełnianych błędów przy Cold Brew zaleca się m.in. zbyt drobno zmielone ziarna, a także zbyt długi czas ekstrakcji. Średnio uznaje się, że maksymalny zalecany czas do 16-18 godzin. Im kawa będzie się dłużej parzyć, tym stanie się bardziej gorzka.

Jeśli lubisz eksperymentować z kawami, koniecznie spróbuj Cold Brew, a także różnych temperatur parzenia! Znajdź taki smak, jaki odpowiada na Twoje potrzeby.

Autor: Julia Mendrela

Polecane produkty w tym artykule
Czajnik Hario Buono Kettle V60 1,2 l
Przecena
( Brak opinii ) Czajnik Hario Buono Kettle V60 1,2 l
109,76 zł netto 205,00 zł 135,00 zł brutto 135,00 zł 205,00 zł 2700 pkt.
Termometr spożywczy Joe Frex
( Brak opinii ) Termometr spożywczy Joe Frex
40,57 zł netto 49,90 zł brutto 49,90 zł 998 pkt.
Elektryczny termometr Timemore
Przecena
( Brak opinii ) Elektryczny termometr Timemore
56,10 zł netto 119,00 zł 69,00 zł brutto 69,00 zł 119,00 zł pkt.
Cyfrowy termometr Rhino Coffee Gear
( Brak opinii ) Cyfrowy termometr Rhino Coffee Gear
96,75 zł netto 119,00 zł brutto 119,00 zł pkt.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2023
pixel