Frappe - symbol greckiej kawy

Frappe - symbol greckiej kawy
Frappe - symbol greckiej kawy
Długo oczekiwany okres wakacyjny właśnie się rozpoczął, a co za tym idzie, coraz częściej będziemy narażeni na działanie wysokich temperatur. Nieważne jak bardzo uwielbiamy słoneczną pogodę i chętnie przebywamy na świeżym powietrzu podczas upałów, to zawsze warto mieć w zanadrzu coś chłodnego. Jeżeli nie umiesz obejść się bez kawy, to w czasie wakacji rewelacyjnie sprawdzi się frappe, czyli grecka kawa mrożona.

Frappe - historia

Frappe to grecka kawa mrożona, która jest doskonałą propozycją dla kogoś, kto nie może obejść się bez słodkich napojów mlecznych. Tradycyjnie przygotowuje się ją z kawy rozpuszczalnej. Stop! Z rozpuszczalnej? 

Tradycyjnie, ponieważ właśnie tak została przygotowana po raz pierwszy. Frappe wymyślił Grek Dimitrios Vakondios w 1957 roku. Był on pracownikiem firmy Nestle i właśnie prezentował nowy napój dla dzieci podczas targów w Salonikach. Jego zwyczajem było picie gorącej, czarnej kawy w czasie przerwy, ale tym razem coś poszło nie tak. Dimitrios nie miał dostępu do gorącej wody, więc do zalania kawy rozpuszczalnej użył zimnej. Następnie postanowił przelewać ją z jednej szklanki do drugiej tak, aby powstała delikatna pianka. Tak oto powstał jeden z najpopularniejszych napojów kawowych na świecie. Dziś frappe możemy przygotować zarówno w shakerze, jak i mikserze co jest prostsze i daje o wiele lepsze efekty.

Przepis na frappe

Aktualnie niemal w każdej kawiarni możemy zamówić zimne frappe, które nieco różni się od pierwszego zrobionego przez Vakondiosa. Klasyczne frappe przygotowuje się z zimnego mleka, wody, lodu, cukru i kawy rozpuszczalnej lub espresso. Poniżej przedstawiamy bardzo prosty przepis na domowe frappe.

Wszystko co jest Ci potrzebne:

  • 2 espresso
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml zimnego mleka
  • 100 ml wody
  • lód

Jak przygotować frappe:

  1. Do shakera wlej 2 espresso, wodę i wsyp cukier.
  2. Całość energicznie wstrząśnij aż do powstania pianki.
  3. Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu i zalej mlekiem oraz zmiksowaną kawą.


Tak przygotowane frappe zaspokoi pragnienia każdego miłośnika kaw mrożonych. Szczególnie teraz w czasie wakacji, gdy częściej doświadczamy wysokich temperatur. Zachęcamy Was do eksperymentowania z frappe w swoich domach, bo jest to jedna z najprostszych metod na pyszne i skuteczne ochłodzenie.
Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista Bazzara DOLCEVIVACE 1kg
Promocja
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Bazzara DOLCEVIVACE 1kg
73,16 zł netto 99,99 zł 89,99 zł brutto 89,99 zł 99,99 zł 1799.80 pkt.
Kawa ziarnista Caffe del Faro Gold Extra Bar 250g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Caffe del Faro Gold Extra Bar 250g
33,33 zł netto 40,99 zł brutto 40,99 zł 819.80 pkt.
Kawa ziarnista Etno Cafe Yellow Bourbon 250g
Promocja
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Etno Cafe Yellow Bourbon 250g
22,56 zł netto 37,00 zł 27,75 zł brutto 27,75 zł 37,00 zł 555 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel