Herbata Yunnan - smak i właściwości

Herbata Yunnan - smak i właściwości
Herbata Yunnan - smak i właściwości

Czy wiesz, że Yunnan to praktycznie najbardziej znany region w Chinach, w którym od bardzo dawna wytwarza się znaną na całym świecie herbatę? Jego lokalizacja to południowa część kraju. Prowincja Yunnan graniczy z Mjanmą, Laosem i Wietnamem. To górzysty region, w którym panuje ciepły i wilgotny klimat sprzyjający uprawie herbaty.

Ciekawostką jest fakt, że to właśnie w Yunnan, czyli stolicy wydobywania herbaty, można spotkać najstarsze drzewo herbaciane, którego korzenie sięgają niemal 1700 lat wstecz. To właśnie ono było dawniej głównym źródłem dla herbaty Yunnan.

Historia picia herbaty Yunnan w Chinach

Picie herbaty ma w Chinach bardzo odległą tradycję. Rozpoczął ją prawdopodobnie etniczny lud Pu, w nadziei, że to właśnie jej spożywanie będzie służyło oddaniu czci władcom dynastii Shang i Zhou.

Z czasem, bardzo dobrze znana herbata Yunnan stała się także jednym z najważniejszych towarów, którego zbyciem trudniły się ludy etniczne. Największym zainteresowaniem herbata ta cieszyła się jednak w czasie wybuchu Wojny Oporu Przeciwko Japonii. Rocznie sprzedawano wówczas Tybetowi i Syczuanowi 5000 ton herbaty, a 500 ton zostało eksportowanych do innych krajów. Dzisiaj herbaty Yunnan również są bardzo prężnie działającą gałęzią przemysłu chińskiego. Można spotkać uprawy, które prezentują się, jak te dawniejsze. Prowadzone są w tradycyjnej formie, bez nawozów, a liście zbierane są ręcznie.

Można śmiało stwierdzić, że współczesna wersja herbaty Yunnan to jeden z głównych produktów w przemyśle herbacianym Chin. Warto jednak podkreślić, że w możliwość tak dużej uprawy tej herbaty warunkują panujące tam warunki klimatyczne.

W Yunnan uprawia się aktualnie aż 199 lokalnych gatunków drzew herbacianych, a ich wyjątkowy, wręcz szlachetny smak jest na tyle unikalny, że sięgają po niego osoby na całym świecie.

Rodzaje i charakterystyka herbaty Yunnan

Herbata Yunnan cechuje się dość jasnym kolorem oraz silnym aromatem. Można wyróżnić np. herbatę Green Toucha, która posiada zielonkawo-żółty odcień oraz lekko przydymiony smak, czy Yunnan Pure Gold uznawaną za czarna herbatę o pięknym, pomarańczowo-złotawym kolorze. Inna odmiana, pod nazwą Yunnan Pu-ehr ma kolor brązowo-czerwony.

Samą herbatę nabywamy albo w postaci sypkiego suszu, albo zapakowaną w wygodnych do użycia torebkach. W herbacie obecne są tzw. „golden tips”, czyli delikatne pączki liści herbacianych, które nadają jej wyjątkowo delikatny i słodki smak uzyskanego naparu.

Warto podkreślić, że napar dobrze łączy się z dodatkiem mleka, cukru lub miodu, a także soku z cytryny bądź owocowego syropu.

Lecznicze właściwości herbaty Yunnan

Jeśli wskazaną herbatę wypijamy w odpowiednich, nie za dużych ilościach to faktycznie, może działać korzystnie na nasz organizm. Nierzadko herbatę tę nazywa się naparem zdrowia lub piękna, ponieważ łagodzi objawy stresu, oczyszcza organizm z toksyn, czy wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim jednak, reguluje poziom cholesterolu w organizmie, czy posiada właściwości przeciwbakteryjne. Uważa się również, że może zapobiegać występowaniu nowotworów w organizmie.

Jak prawidłowo parzyć herbatę Yunnan?

Prawidłowe parzenie herbaty Yunnan powinno trwać nie krócej niż od 1-3 minut. Nie należy też przekraczać czasu parzenia ponieważ wówczas nabierze nieco goryczkowego posmaku. Liście herbaty wystarczy zalać wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza, a następnie cieszyć się wyjątkowym smakiem przygotowanego naparu. Na 3 g suszu powinno przypadać około 120 ml wody.


Herbata Yunnan
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021
pixel