Herbata z mlekiem

Herbata z mlekiem
Herbata z mlekiem

Herbata z mlekiem nazywana również bawarką to wywodzący się z kuchni francuskiej napój, za którym wiele osób przepada nie tylko z uwagi na smak, ale również ze względu na właściwości lecznicze. Czym jednak jest wspomniana bawarka i skąd wziął się zwyczaj picia herbaty z mlekiem?

Czym jest bawarka?

Bawarka to napój, który początkowo stanowił mieszankę herbaty z syropem z liści paproci, jednak obecnie jego głównymi składnikami jest czarna herbata (znacznie rzadziej zielona lub biała) oraz mleko. Przygotowuje się go poprzez dodanie do herbacianej esencji gorącego mleka w proporcjach, które uzależnione są od naszych indywidualnych upodobań. Niektóre osoby, aby nadać herbacie z mlekiem bardziej wyrazistego smaku, dodają do niej odrobinę cynamonu, rumu albo brandy. Jeśli chodzi o smak samej herbaty z mlekiem, to poprzez zmieszanie ze sobą tych dwóch składników staje się on lekko słodki, minimalizując tym samym charakterystyczną gorycz, z której znana jest czarna herbata.

Zwyczaj picia herbaty z mlekiem

Herbata z mlekiem to napój, który chętnie spożywany jest w wielu kulturach, nie tylko w Polsce, ale również w Wielkiej Brytanii oraz Francji. Skąd jednak wywodzi się ten napój? Choć nazwa mogłaby wskazywać na Bawarię, to jednak w rzeczywistości herbata z mlekiem wywodzi się z kuchni francuskiej od francuskiego słowa Bavarois określającego mieszkańca wspomnianego wcześniej niemieckiego regionu, czyli Bawarii. W kulturze francuskiej herbata z mlekiem spożywana była już w 1656 roku, natomiast do Polski trafiła ona nieco później, ponieważ w okresie trwania Sejmu Czteroletniego. W tamtych czasach bawarka wykorzystywana była jako naturalne panaceum na różnego rodzaju choroby dróg oddechowych, a także w walce z przeziębieniem. Gdy bawarka pojawiła się w naszej rodzimej kuchni, to początkowo miała ona zupełnie inną recepturę, ponieważ dodawano do niej mieszanki różnych ziół takich jak kwiat lipy, rumianek, czy też kwiaty bzu. Obecnie jednak bawarka stanowi połączenie czarnej herbaty z gorącym mlekiem i ewentualnie odrobiną cukru.

Herbata z mlekiem w kuchni brytyjskiej

Nieco inaczej herbata z mlekiem przygotowywana jest np. w Wielkiej Brytanii. Jak wygląda jednak cały proces jej przygotowywania? W pierwszej kolejności w pękatym dzbanku zaparza się czarną herbatę, która zalewana jest wrzątkiem i parzona zwykle od 3 do 5 minut. Po tym czasie rozlewa się ją najczęściej do porcelanowych filiżanek i dodaje do niej mleko, jednak na dwa nieco różniące się między sobą sposoby. Pierwszy nazywany milk after polega na dolaniu mleka do zaparzonej uprzednio herbaty. Z kolei drugi nazywany milk first polega na wlaniu do filiżanki zimnego mleka, a następnie zalaniu go gorącą herbatą. Jeśli chodzi o ten drugi sposób, to jego zwolennicy uważają, że dzięki temu rozwiązaniu mleko w równomierny sposób się ogrzewa, jednak koncepcja ta kłóci się niestety z brytyjską etykietą, zgodnie z którą mleko powinno zostać dodane do przygotowanej wcześniej herbaty. Podobnie zresztą herbatę z mlekiem przygotowuje się w Polsce, ponieważ zazwyczaj do gorącej herbaty wlewa się podgrzane lub zimne mleko, dodając do tej mieszanki według własnych upodobań określoną ilość cukru.

Polecane produkty w tym artykule
Czarna herbata Ronnefeldt Teavelope English Breakfast 25x1,5g
( Brak opinii ) Czarna herbata Ronnefeldt Teavelope English Breakfast 25x1,5g
22,76 zł netto 27,99 zł brutto 27,99 zł 559.80 pkt.
Czarna herbata Vintage Teas Organic Black Tea 100g
( Brak opinii ) Czarna herbata Vintage Teas Organic Black Tea 100g
26,82 zł netto 32,99 zł brutto 32,99 zł 659.80 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Luty 2021
pixel