Jak połączyć kawę i czekoladę?

Jak połączyć kawę i czekoladę?
Jak połączyć kawę i czekoladę?

Część miłośników kawy uważa, że powinno się ją pić czarną, bez dodatków. Druga część z kolei chętnie eksperymentuje i łączy swój ulubiony napar z innymi składnikami, tworząc niepowtarzalne smaki. Słusznie – pijąc kawę bez dodatków można wiele stracić. Sprawdź, jak łączyć kawę i czekoladę oraz co możesz przyrządzić z tych dwóch składników!

Mokka, czyli kawa z dodatkiem czekolady

Mokka to popularny napój, łączący kawę, mleko oraz czekoladę. Pochodzi z Jemenu i to właśnie w tym miejscu już od XV wieku importowano starannie wyselekcjonowane ziarna o smaku czekolady. Napój ten często podaje się go pod chmurką pysznej bitej śmietany, posypanej np. gorzkim kakao lub cynamonem. Mokka wcale nie wykorzystuje wyłącznie kostek czekolady, bowiem często dodaje się do niej również proszek, a nawet i syrop czekoladowy.

Dodatek czekolady do kawy wpływa nie tylko na ostateczny smak napoju, ale również jego właściwości. Czekolada posiada wiele cennych właściwości – m.in. podnosi poziom serotoniny we krwi, a także zawiera cenny dla organizmu magnez. Dodatek tego składnika pozwoli wydobyć z kawy jej najlepsze cechy.

Jaką czekoladę dodać do kawy?

W połączeniu z kawą świetnie sprawdzi się m.in. ciemna czekolada o zawartości kakao 99%. Będzie doskonale komponować się z charakterystycznym smakiem kawy. Jest to również najzdrowsza z dostępnych propozycji, jednak nie nada kawie słodkości. W tym wypadku świetnie sprawdzą się wszelkie dodatki w postaci bitej śmietany czy cynamonu.

Jeśli nie przepadasz za gorzką czekoladą, wybierz tę o zawartości kakao np. 50 czy 60%. Nie bój się jednak eksperymentować, bowiem sama czekolada nie będzie mocno wyczuwalna w napoju. Nawet jeśli będzie dla Ciebie za gorzka, w połączeniu z mlekiem, cukrem i innymi dodatkami – doskonale się sprawdzi.

Dobrą propozycją jest również biała czekolada. Nie jest to popularny wybór, jednak zaufaj nam – pozwoli uzyskać niepowtarzalny smak. Biała kawa Mokka będzie słodsza od tradycyjnej wersji, zatem zwróć uwagę na ilość dodawanego cukru oraz innych dodatków. A jeśli naprawdę lubisz eksperymentować, nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć kawę z użyciem zarówno białej, jak i ciemnej czekolady! W lecie z kolei doskonale sprawdzi się mrożona kawa Mokka. Przygotowuje się ją tak samo, jak wersję na ciepło, jednak wymaga czasu, aby została odpowiednio schłodzona.

kawa i czekolada
Mokka Kawa  czekolada

Jak przyrządzić kawę Mokka?

Przyrządzenie tego rodzaju napoju nie jest wcale skomplikowane. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, przyrządzić espresso oraz podgrzać mleko i spienić. Do szklanki w pierwszej kolejności wlewa się czekoladę, następnie mleko oraz kawę. Ilość espresso zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Może to być zarówno 30 ml, jak i 70 ml. Zdecyduj, jak mocną kawę chcesz osiągnąć.

Jeżeli nie posiadasz ekspresu lub kawiarki, możesz skorzystać również z metody przelewowej, np. przy użyciu drippera. Kawa pozyskana w ten sposób będzie jednak znacznie bardziej delikatna, co z jednej strony pozwoli na wyczucie głębszych smaków i wyciągnięcie 100% aromatów z każdego zmielonego ziarenka. Z drugiej zaś, całość będzie znacznie mniej esencjonalna i nieco bardziej wodnista.

W związku z powyższym, jeżeli zależy Ci na pełnej satysfakcji płynącej z rozkoszowania się oryginalną wersją Mokki, postaw na kawiarkę lub ekspres, który przyrządzi espresso.

Jeśli jednak nie posiadasz czekolady, zamiast niej możesz dodać bezpośrednio do mleka kakao lub syrop czekoladowy.

Jaka kawa pasuje do czekolady?

Na ostateczny smak napoju wpływa również kawa, jaką wybierzesz. Zwróć uwagę na profil palenia ziaren, a także na gatunek kawy. Idealnie sprawdzi się arabica, która w odróżnieniu od robusty, jest łagodna w smaku i nie posiada takich ilości goryczy i kwasowości. Wiele upraw oferuje również delikatne nuty czekoladowe, które z pewnością wzbogacą przygotowaną przez Ciebie Mokkę.

Nie bez znaczenia pozostaje też stopień palenia kawy, jednak w tym wypadku trudno będzie wskazać jednoznacznego zwycięzcę. Każdy wielbiciel kawy najprawdopodobniej posiada swój ulubiony, ale warto nieco poeksperymentować, ponieważ Mokka oferuje mnóstwo kombinacji smakowych. Poleca się wybrać kawę o średnim stopniu wypalenia, która oferuje zarówno wyczuwalne indywidualne nuty smakowe, z których słynie dana plantacja, jak i wyczuwalną, kawową goryczkę. Dla fanów gorzkich napojów, którym nie wystarczy samo użycie ciemnej czekolady, idealne będzie zaparzenie kawy z mocno wypalonych ziaren. Wielu producentów kaw przygotowało specjalne blendy do Mokki, składające się z ziaren o charakterystyce smakowej idealnie wpasowującej się w czekoladowe klimaty. Często jest to dobra opcja na rozpoczęcie swojej przygody z tym napojem, aby nie zniechęcić się już na samym starcie złym doborem kawy do Mokki.

Mnogość opcji na początku może wydawać się nieco przytłaczająca, ale mimo wszystko warto nieco poeksperymentować, aby w świecie kawy z czekoladą odnaleźć coś dla siebie. Trzeba pamiętać, że wszystko jest kwestią indywidualną, a ostatecznie każdy powinien przyrządzić kawę tak, jak lubi.

Autor: Julia Mendrela

Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista Bazzara PIACEREPURO 1kg
Promocja
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Bazzara PIACEREPURO 1kg
103,65 zł netto 149,99 zł 127,49 zł brutto 127,49 zł 149,99 zł 2549.80 pkt.
Sos DARK CHOCOLATE MONIN 0,5 L
Promocja
( Brak opinii ) Sos DARK CHOCOLATE MONIN 0,5 L
25,03 zł netto 34,99 zł 30,79 zł brutto 30,79 zł 34,99 zł 615.80 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2023
pixel