Jak przygotować najlepszą kawę w terenie?

Jak przygotować najlepszą kawę w terenie?
Jak przygotować najlepszą kawę w terenie?

Planując małe czy duże podróże, warto mieć przy sobie akcesoria, które umilą nam wyjątkowy czas. Nawet daleko od cywilizacji czy będąc w podróży, nie musimy rezygnować z przyjemności, jaką jest wypicie dobrej kawy. Jakie akcesoria i zaparzacze ułatwią nam przygotowanie dobrej kawy w terenie?

KLASYKA

Kawiarka świetnie nada się na wszelkiego rodzaju kempingi i wypady pod namiot. Warto także mieć ją ze sobą kiedy wiemy, że w naszym lokum nie znajdziemy żadnego sprzętu do parzenia kawy. Z mini butlą gazową z palnikiem, które są łatwo dostępne w sklepach budowlanych, pełni świetny duet. Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów kawiarek, o różnym rozmiarze i kształcie - co ułatwia dobranie zaparzacza do swoich potrzeb. Kawiarka ma kompaktowe rozmiary, jest lekka, więc jako turystyczny kawowy gadżet sprawdzi się idealnie.

Jak przygotować kawę w kawiarce?

Do przygotowania kawy w kawiarce potrzebujemy zmielonej kawy oraz wody. Wodę wlewamy do dolnego zbiornika, pamiętając, aby nie wykraczała ona poza linię zaworka bezpieczeństwa, który chroni kawiarkę przed zniszczeniem, w przypadku wysokiego ciśnienia. Kawę zmieloną troszkę grubiej, niż do espresso wsypujemy do sitka (możemy zmielić kawę sami, bądź wsypać już zmielone ziarno). Nie ubijamy zbyt mocno. Jeśli pragniemy mocnej kawy wsypmy jej po brzegi, jeśli mamy ochotę na delikatniejszy smak wystarczy napełnić do połowy lejek. Zakręcamy kawiarkę, stawiamy na średnim ogniu. Kiedy usłyszymy charakterystyczne bulgotanie to znaczy, że ekstrakcja kawy zbliża się ku końcowi.

ALTERNTYWNE METODY PARZENIA

AeroPress Go - to AeroPress w wersji mini, w zestawie z kubkiem. Jest to zaparzacz, który idealnie zmieści się w każdym plecaku. Wystarczy, że masz przy sobie termos gorącej wody, młynek ręczny i ziarna bądź porcję zmielonej już kawy. Zalewasz wodą, czekasz ok. 2 minut, przeciskasz i delektujesz się pysznym trunkiem. Dla miłośników ciśnieniowych metod parzenia. Zawsze mi towarzyszy na wakacjach.

Jak przygotować kawę w AeroPressie w terenie?

Do przygotowania kawy tą metodą potrzebujesz gorącej przegotowanej wody np. z termosu i ok 18 g zmielonej kawy. Pod alternatywne metody parzenia idealnie sprawdzają się kawy jasno palone jakości speciality, ale w warunkach polowych, tak naprawdę każda kawa jaką będziesz miał, smakuje wyśmienicie. Metoda odwrócona to mój ulubiony sposób parzenia kawy w aeropressie. Wygląda ona następująco: 18 gram grubo zmielonej kawy zalewamy wodą o temp. 92-86 stopni Celsjusza tak, aby przykryła tylko kawę (woda niech będzie po prostu gorąca, nie zawsze mamy jak zmierzyć temperaturę). Czekamy ok 30 s aż dwutlenek węgla ulotni się z kawy, po tym czasie dolewamy wody do końca i mieszamy. Czekamy ok 1 min 20 s, zakręcamy sitko z filtrem, który wcześniej przelaliśmy wodą, aby pozbyć się papierowego posmaku i powoli ciśniemy naszą kawę do kubka. Kończymy, gdy usłyszymy charakterystyczne syczenie i już możemy cieszyć się smakiem pysznej kawy. Fajnie, gdy mamy ze sobą turystyczną kuchenkę gazową, aby woda miała wyższą temperaturę. Myślę jednak, że woda z termosu też świetnie się nada, jeśli termos trzyma dobrze temperaturę wody. Nieraz parzyłam kawę w ten sposób i efekty często przerastały moje oczekiwania. Warto eksperymentować.

MiiR Pourigami to gadżet dla fanów przelewowych metod parzenia kawy. Jest to niezwykły dripper, wykonany ze stali nierdzewnej, która nie wpływa na smak kawy. MiiR Pourigami doskonale sprawdzi się podczas każdej wycieczki lub wypadu pod namiot. Zaparzacz składa się z trzech ścianek, które po złożeniu tworzą zaparzacz do kawy, a po rozłożeniu bez problemu zmieści się w naszej kieszeni. Czarny dripper Pourigami jest kompatybilny z filtrami Hario V60-02 i mieści się na większości dzbankach i serwerach. Jeśli kochasz alternatywne metody parzenia i kawę specialty, to ten gadżet jest dla Ciebie!

Jak przygotować kawę w MiiR Pourigami w terenie?

Kawa z dripa jest delikatna, lekka i herbaciana. W sam raz na małą przerwę w trasie. Do przygotowania kawy tą metodą potrzebujesz: przegotowaną gorącą wodę, zmielone ziarna kawy w stopniu średnim, filtr papierowy np. Hario V60-02, kubek. Na początku rozłóż zaparzacz, włóż filtr i przelej go wodą, aby pozbyć się papierowego posmaku. Następnie wsyp ok 13 g kawy i zalej porcją wody, ok 50 g (jeśli nie masz wagi - w końcu jesteśmy w trasie, zalej kawę wodą do jej przykrycia). Poczekaj 30 s, aż dwutlenek węgla ulotni się z kawy - jest to preinfuzja. Następnie dolewaj w równych odstępach czasu wodę, aż uzyskasz ok 300 ml kawy. W warunkach polowych warto mieć jakieś naczynie, którego znasz pojemność i nim odmierzysz określoną porcję wody np. termos. Trzeba sobie radzić :)


Aeropress Go

INNOWACYJNE EKSPRESY DO KAWY

Wacaco Nanopresso jest to idealny, najwyższej jakości zaparzacz do kawy. Świetnie sprawdzi się w podróży - aby przygotować doskonałe espresso potrzebna jest jedynie siła naszych rąk. Wacaco Nanopresso działa w oparciu o opatentowany system pompowania i przy pomocy pracy rąk może osiągnąć maksymalnie 18 barów ciśnienia. Dzięki temu gwarantuje nam optymalną ekstrakcję kawy. Mając przy sobie Nanopresso, zmieloną kawę i gorącą wodę jesteśmy w stanie zaparzyć wyśmienite espresso w każdych warunkach. Nanopresso jest poręczny, zajmuje bardzo mało miejsca i waży zaledwie 336 g, dzięki czemu zmieści się w każdej torbie lub plecaku.

Jak przygotować kawę w Wacaco Nanopresso w terenie?

Do przygotowania kawy w WACACO Nanopresso potrzebujesz dobrze ubitej kawy, zmielonej prawie jak pod espresso, gorącej wody i siły swoich rąk. Jednakże woda z termosu może być niewystarczająco gorąca przy tej metodzie parzenia. Najlepiej byłoby użyć kuchenki turystycznej i zagotować wodę na miejscu. Rozkręcasz ekspres, następnie wsypujesz do sitka kawę, zakręcasz sprzęt i wyciskasz gęste espresso.

Trinity Zero Coffee Press to innowacyjny zaparzacz do kawy, dzięki któremu w bardzo prosty sposób przygotujemy wyrazistą kawę. Jego niewielkie rozmiary i prostota obsługi czyni z niego idealnego kompana w trasę. Trinity Zero składa się z 3 części: kosza na kawę ze stalowym filtrem, zbiornika na wodę oraz przykrywki z przyciskiem. Smak kawy z Trinity jest bardziej wyrazisty, mocniejszy niż kawa przelewowa, natomiast jest delikatniejszy niż espresso (i w żaden sposób nie nawiązuje do espresso). Przygotowaną esencję możemy zmieszać z wodą lub mlekiem.

Jak przygotować kawę w Trinity Zero Coffee Press w terenie?

Jest to proste urządzenie, które składa się z trzech elementów. Na początek należy napełnić kosz 18 g zmielonej kawy, po czym połączyć kosz ze zbiornikiem z wodą. Zbiornik należy napełnić gorącą wodą (100 ml) i poczekać chwilę, aż kawa nasiąknie wodą. Załóż wieczko i wciśnij przycisk. Przeciskanie powtarzaj, aż do przepuszczenia całej wody. Kawa gotowa. Możesz ją rozcieńczyć wodą lub dodać mleko.

Jeśli dużo podróżujesz samochodem, nie zawsze masz okazję i czas na zatrzymanie się „na kawę” w drodze, to samochodowy ekspres do kawy RS5 GC-CP010 jest właśnie dla Ciebie. RS5 GC-CP010 jest przeznaczony do parzenia kawy z kapsułek Nespresso oraz L’OR i parzy kawę pod maksymalnym ciśnieniem 18 bar. Samochodowy ekspres do kawy zasilany jest akumulatorem. Wielką jego zaletą jest wbudowany podgrzewacz wody, możemy do niego wlać gorącą lub zimną wodę (nie musimy się martwić, że nie mamy wrzątku do zaparzenia kawy). Używając zimnej wody, musimy odczekać około 10 minut, aby osiągnęła odpowiednią temperaturę. RS5 GC-CP010 posiada kabel samochodowy, który może służyć do ładowania baterii lub do parzenia kawy, jednak gdy bateria jest naładowana, to możemy korzystać z niego bezprzewodowo. Jeśli podróżowanie to Twoja praca, a praca to ciągła trasa, ten gadżet ułatwi Ci życie.

Jak przygotować kawę w samochodowym ekspersie do kawy RS5 GC-CP010?

Do przygotowania kawy w tym przenośnym ekspresie potrzebujemy kapsułek Nespresso bądź L’OR oraz wody. Umieszczamy kapsułkę we wkładce kapsułki, wlewamy wodę do znaku maksymalnego poziomu. Naciskamy przycisk i gotowe. Przy użyciu gorącej wody kawę mamy przygotowaną od razu, natomiast kiedy wlewamy do zbiorniczka zimną wodę, czekamy ok 8-10 min aż woda nam się zagotuje. Jedyne co czyścimy po użyciu zaparzacza, to kubeczek z którego pijemy kawę.


Wacaco Nanopresso

INNE AKCESORIA DLA PODRÓŻNIKA

Poza zaparzaczami i turystycznymi ekspresami do kawy bardzo przydatnymi akcesoriami w terenie (na przykład do zaparzenia kawy) są kubki termiczne bądź termosy. Niektóre z nich np. Kambukka utrzymują temperaturę wody nawet do 10 godzin! Można je myć w zmywarce, są bardzo szczelne oraz dostępne w różnych pojemnościach. Będą nam służyć lata. Zawsze możemy w nie zabrać swój ulubiony trunek - w podróż, na wycieczkę, do pracy czy na spacer.

Chwila z kawą to czas dla siebie i przyjemność, z której nie chcemy rezygnować, będąc z dala od domu. Na szczęście rynek kawowy ma obecnie do zaoferowania tyle możliwości, że z pewnością każdy znajdzie dla siebie swój kawowy „umilacz turystyczny”.

Autor: Asia

Polecane produkty w tym artykule
Aeropress GO - zaparzacz do kawy
Promocja
( Brak opinii ) Aeropress GO - zaparzacz do kawy
105,68 zł netto 179,99 zł 129,99 zł brutto 129,99 zł 179,99 zł 2599.80 pkt.
Wacaco Nanopresso Elements Moss Green + Etui
( Brak opinii ) Wacaco Nanopresso Elements Moss Green + Etui
324,39 zł netto 399,00 zł brutto 399,00 zł 7980 pkt.
Dripper MiiR Pourigami - Czarny
( Brak opinii ) Dripper MiiR Pourigami - Czarny
134,14 zł netto 164,99 zł brutto 164,99 zł 3299.80 pkt.
Zaparzacz Trinity Zero Coffee Press - Biały
( Brak opinii ) Zaparzacz Trinity Zero Coffee Press - Biały
145,53 zł netto 179,00 zł brutto 179,00 zł 3580 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2022
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel