Jak zaparzyć kawę ziarnistą YoCo Coffee Nicaragua La Bendicon?

Jak zaparzyć kawę ziarnistą YoCo Coffee Nicaragua La Bendicon?
Jak zaparzyć kawę ziarnistą YoCo Coffee Nicaragua La Bendicon?

Prezenty w postaci kawy lubię najbardziej, dlatego ucieszyłam się z paczuszki ziaren palarni, której kawe jeszcze nie miałam okazji kosztować. Twórca YoCo Coffee, Anton Myanovsky 15 lat pracował w Gemini Espresso, powoli przekształcając tę małą i nieznaną firmę w jednego z liderów rynku ukraińskiego i jednego z 5 największych producentów kawy w kraju. Obecnie jest dyrektorem generalnym Gemini Espresso. Jednak zawsze chciał stworzyć coś wyjątkowego, pragnął stać się cząstką rozwijającej się kultury kaw specialty - tak powstało YoCo Coffee. YoCo to pasjonaci, którzy w swojej ofercie mają same kawy o wysokiej klasyfikacji w punktacji SCA. Najfajniesze jest to, że sami przemierzają plantacje w poszukiwaniu najlepszych ziaren! Ziarna z Nikaragui postanowiłam zaparzyć AeroPressie, licząc na wyciągnięcie z kawy jak najwięcej kwasowości, poniżej podaję przepis na kawę YoCo Coffee Nicaragua La Bendicion.


Jak zaparzyć kawę ziarnistą YoCo Coffee Nicaragua La Bendicion

  • Kawa: Nicaragua La Bendicion
  • Pochodzenie kawy: Nikaragua region Aranjuez-Matagalpa, Ocotal
  • Skład: 100% arabika
  • Odmiana: Pacamara
  • Metoda obróbki: Natural
  • Stopień palenia: Jasny
  • Profil smakowy: Czarna porzeczka, pomarańcza, jasna rodzynka, melasa
  • Metoda parzenia: Kawę zaparzyłam metodą odwróconą. Ustawiłam AeroPress w pozycji odwróconej, następnie wsypałam drobno zmieloną kawę i zalałam wodą tylko tyle, aby przykryła kawę. Odczekałam 30 sekund i dolałam resztę wody. Pomieszałam kawę i zakręciłam wcześniej przelany gorącą wodą w sitku filtr. Po ok 1 min 30 sekundach od zalania kawy wodą, odwróciłam AeroPress. Powolnym i stabilnym ruchem, zaczęłam przeciskać kawę co zajęło ok 25 s.
  • Mielenie: Timemore C2, 7 kliknięć
  • Ilość kawy: 18 g
  • Temperatura wody: 94°C
  • Czas parzenia: ok 2 minuty 10 s
  • Ilość naparu: 200 ml

Efekt i opinia

Do ziaren z palarni, których nie znam podchodzę ostrożnie. Kawa zawsze musi zapracować na moje zaufanie i jeśli raz się zawiodę, to długi czas mija zanim skosztuje czegoś nowego tej samej marki. Także dla palarni YoCo Coffee to był prawdziwy test jakości! Nicaragua La Bendicion uzyskała aż 86,5 pkt w skali SCA, więc moje oczekiwania były wysokie. Lubię kawę z AeroPressu za to, że można zaparzyć go wszędzie. Lubię mętność kawy i jej większą wyrazistość niż przy innych metodach przelewowych. Ale do rzeczy. Jak smakowała Nicaragua La Bendicion zaparzona w AeroPressie? Była niezła, zbalansowana. Pachniała jak rodzynki i była dość słodka z wyrazistą, ale nie przesadną kwasowością. Ta kwasowość była mniej cytrusowa a bardziej słodka. Kawa okazała się głęboka w smaku, a przez naturalny proces obróbki napar był bardziej mętny. Czy mi smakowała? Tak! To typ kawy, której masz ochotę się napić kiedy wracasz z pracy, rozsiadasz się w fotelu i masz ochotę nic nie robić. Następnego dnia wsypałam ziarna do ekspresu automatycznego, i wiecie co? Wyszła naprawdę świetna kawa! Chyba YoCo zagości jeszcze na mojej półce.

Autor: Joasia

YoCoNicaragua
YoCoNicaragua
Polecane produkty w tym artykule
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2023
pixel