Kapsułki Nespresso - wygodny sposób na kawę bez wyrzutów sumienia

Kapsułki Nespresso - wygodny sposób na kawę bez wyrzutów sumienia
Kapsułki Nespresso - wygodny sposób na kawę bez wyrzutów sumienia

Kawa w kapsułkach to jeden z największych segmentów rynku kawy na świecie. Również w naszym kraju segment ten rozwija się dynamicznie na przestrzeni ostatnich lat, co widać również po mnogości rozwiązań tego typu oraz rosnącej liczbie producentów kapsułek do najpopularniejszego systemu, czyli Nespresso. Kapsułki kompatybilne z tym najpopularniejszym rodzajem ekspresów w swojej ofercie mają już niemal wszyscy wielcy producenci kawy ziarnistej tacy jak Lavazza, Segafredo czy Vergnano, ale również duże sieci kawiarni takie jak Starbucks, czy Costa Coffee. Podobnie jak na rynku kawy ziarnistej również w przypadku kapsułek na rynku tym pojawiają się coraz śmielej Polskie palarnie kawy specialty. W naszej ofercie znaleźć możecie kapsułki z kawą jakości specialty wyprodukowane przez Polską palarnię COFFEE PLANT. Tego typu zmiany na rynku pozwalają klientom na korzystanie z wszystkich zalet systemu Nespresso, wybierając jednocześnie kawę bardzo wysokiej jakości z Polskiej palarni.

Dlaczego kapsułki do systemu Nespresso są tak popularne?

Jednym z podstawowych powodów dużej popularności kapsułek jest z pewnością niski próg wejścia. Ekspresy, dzięki którym w kilkanaście sekund zaparzymy espresso z kapsułki są dużo tańsze od ekspresów kolbowych czy automatycznych. W przypadku kapsułek dużo łatwiej również o powtarzalność przygotowanego przez nas napoju, w każdej kapsułce znajdziemy taką samą porcję kawy, zmieloną w ten sam sposób, a nasz ekspres zaparzy ją w taki sam sposób każdego dnia.

Kapsułki są ekstremalnie proste w obsłudze, do zaparzenia kawy nie potrzebujemy wagi, nie musimy zmieniać ustawień młynka zależnie od używanych ziaren, a nasz ekspres nagrzewa się i jest gotowy do pracy w kilkadziesiąt sekund. Dzięki temu poranną kawę możemy przyrządzić w prosty i szybki sposób. Sam ekspres jest też bardzo prosty jeżeli chodzi o jego czyszczenie i konserwację.

Ekspresy tego typu dla wielu z nas są atrakcyjne również przez ich małe rozmiary, ekspres kolbowy z osobnym młynkiem czy też dobrej klasy ekspres automatyczny zajmuje kilkukrotnie więcej miejsca niż najmniejsze ekspresy kapsułkowe. Nie bez znaczenia jest też oczywiście bardzo mocno rozbudowany marketing producentów kapsułek oraz to, że spotkać je możemy w wielu hotelach czy punktach usługowych co daje nam łatwość wypróbowania samego systemu.

Czy kawa w kapsułkach może być wysokiej jakości?

Z kawą zamkniętą w kapsułkach wiąże się wiele mitów. Jednym z nich jest fakt, że dodaje się do nich kawy rozpuszczalnej. Zdecydowanie jednak tego typu rozważania możemy traktować jako historie, na których potwierdzenie nie ma żadnych faktów, a żaden poważny producent nie pozwoliłby sobie na tego typu oszustwo. Kawa którą zaparzymy z kapsułki podobnie jak kawa ziarnista, może różnić się rodzajem ziaren, stopniem palenia, stopniem zmielenia czy też tym, czy jest to kawa jednorodna czy blend kilku ziaren. Tak samo jak w przypadku kawy ziarnistej na rynku znajdziemy produkty, które zawierają w sobie kawę niskiej jakości, co do której pochodzenia nawet sam producent nie ma 100% pewności i opisuje ją na przykład jako mieszanka kaw pochodzących z Ameryki Południowej. Po drugiej stronie znajdziemy jednak także kapsułki, które zawierają kawę jakości specialty, co do której mamy pewność odnośnie tego z jakiej plantacji pochodzą ziarna, w jaki sposób oraz kiedy została wypalona. Dziś podobnie jak w przypadku kawy ziarnistej także w przypadku kawy w kapsułkach do systemu Nespresso na rynku mamy bardzo szeroki wybór kawy, również blendów i kaw smakowych.


Kapsułki Nespresso

Kawa w kapsułkach i ekologia - czy pijąc kawę w kapsułkach, możemy dbać o naszą planetę?

Elementem wspólnym dla wielu użytkowników rozwiązań kapsułkowych są wyrzuty sumienia związane z tematem zanieczyszczenia środowiska przez zbędnę opakowania, w które zapakowana jest każda porcja kawy. Temat ten jest jednak dużo bardziej złożony i jeżeli przyjrzymy mu się całościowo, to wnioski mogą być bardzo zaskakujące.

Po jednej stronie równania mamy opakowania, w które pakowana jest kawa w kapsułkach do systemu Nespresso, zależnie od producenta są to kapsułki aluminiowe lub plastikowe. Jedno i drugie rozwiązanie podlega recyklingowi, natomiast to jak będzie on skuteczny zależy w dużej mierze od użytkownika końcowego i tego czy odpad trafi do odpowiedniego pojemnika lub w przypadku kapsułek aluminiowych bezpośrednio do producenta, który posiada technologię do ich recyklingu. Wielu producentów w ostatnich latach testuje jednak rozwiązania dużo bardziej przyjazne środowisku. Na rynku dostępne są już kapsułki biodegradowalne wykonane z PLA, jest to polimer pozyskiwany głównie z mączki kukurydzianej, który jest w pełni biodegradowalny. Rozwiązanie to wymaga jednak specjalistycznych warunków do zajścia procesu biodegradacji. W wielu krajach instalacje tego typu nie istnieją w miejscach, które przetwarzają odpady, a więc biodegradowalność PLA nie jest w pełni wykorzystywana i odpady te trafiają na wysypisko razem ze zwykłym plastikiem. Rozwiązaniem, które na rynku pojawiło się w ostatnich miesiącach są kapsułki kompostowalne rozkładające się w pełni w 12 tygodni w przemysłowej kompostowni, a użytkownik może w całości wyrzucić zużytą kapsułkę do odpadów bio. Tego typu kapsułki możecie znaleźć także w naszej ofercie.

Polska Palarnia COFFEE PLANT, która zadebiutowała z tym rozwiązaniem w kwietniu 2021 roku zdradza nam również, że już w najbliższych miesiącach na rynku pojawi się kolejna wersja kapsułek kompostowalnych, które będą certyfikowane jako Home Compost przez Austriacki TÜV i będą rozkładać się w całości w 12 tygodni w warunkach domowego kompostownika.

Załóżmy jednak najgorszy możliwy dla środowiska scenariusz kapsułki, z której korzystamy, a więc plastikowa kapsułka z silikonowym ringiem oraz aluminiowym lidem. Czy to możliwe, że nawet takie rozwiązanie może być mniej szkodliwe dla środowiska niż inne metody parzenia kawy i nie powinno powodować wyrzutów sumienia u świadomego użytkownika? Odpowiedź jest dosyć zaskakująca, ponieważ uwzględniając całościowy wpływ na emisję CO2 oraz zanieczyszczenie środowiska odpadami naszej finalnej filiżanki kawy i porównując ją z metodami alternatywnymi lub ekspresem kolbowym czy automatycznym, kapsułka wypada tu lepiej. Jak to w ogóle możliwe?

W przypadku kiedy korzystamy z kawy w kapsułkach, do zaparzenia naszej kawy używamy około 5 lub 5,5 gramów odpowiednio zmielonej i wypalonej kawy. To mniejsza ilość niż w przypadku kawy przelewowej lub ekspresów ciśnieniowych. Przekłada się to na mniejsze zużycie wody i emisję gazów cieplarnianych przy produkcji i transporcie naszej porcji kawy. Kolejnym aspektem jest samo urządzenie, z którego korzystamy do parzenia kawy, ekspresy kapsułkowe są proste w konstrukcji, a ich wytworzenie pozostawia mniejszy ślad węglowy i produkuje mniejszą ilości odpadów niż ekspresy ciśnieniowe. Sam proces parzenia również jest bardziej oszczędny dla naszej planety. Ekspres kapsułkowy podgrzewa tylko taką ilość wody, jaką potrzebuje do zaparzenia porcji kawy a jego utrzymanie w czystości i konserwacja wymaga mniejszych ilości pracy, wody i środków czystości niż w przypadku ekspresów ciśnieniowych.

Powyższe pokazuje, że rozwój rynku kapsułek w kierunku rozwiązań kompostowalnych może spowodować, że będzie to metoda parzenia kawy nie tylko szybka, wygodna i prosta, ale i też dużo bardziej przyjazna naszej planecie.


Kapsułki Nespresso
Polecane produkty w tym artykule
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel