Kawa z cykorii - smak i właściwości

Kawa z cykorii - smak i właściwości
Kawa z cykorii - smak i właściwości

Chcesz zadbać o swoje zdrowie i przy okazji znaleźć dobry zamiennik codziennej kawy? Kawa z cykorii będzie idealnym rozwiązaniem! Można ją przyrządzić na wiele przepysznych sposobów, a do tego to napój, który wspomaga funkcjonowanie organizmu. Sprawdzi się dla osób, które chcą wypróbować nowe smaki, zmniejszyć spożywanie kawy każdego dnia bądź dla wielbicieli kawy, którzy aktualnie nie mogą jej pić z powodów zdrowotnych.

Cykoria

Cykoria to gatunek rośliny, która należy do rodziny astrowatych. Występuje w umiarkowanie ciepłych strefach Europy, Azji, jak i Afryki. Jej właściwości są już znane od dawna, jednak zdecydowanie warto je przypomnieć i wprowadzić kawę z cykorii do swojej codziennej diety — dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

W Polsce największą popularnością cieszą się trzy gatunki cykorii. Pierwszy z nich to cykoria sałatowa z zielonymi bądź bordowymi liśćmi, o gorzkim i cierpkim smaku. Druga to cykoria korzeniowa, która jest rośliną hodowaną głównie dla korzenia i liści, a trzecia to cykoria korzeniowa biała, która cechuje się żółtymi jadalnymi korzeniami, które później stają się składnikiem kawy zbożowej.

Właściwości kawy z cykorii

Cykoria to tak naprawdę bogactwo witamin i minerałów. Znajdują się w niej witaminy B1, B2, C, a także magnez, mangan, żelazo, potas, sód, fosfor, cynk, karoten i kwas foliowy. Dzięki temu cykoria ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy i pracę wątroby, wspomagając wydzielanie żółci. Nie bez powodu cykoria wskazana jest dla osób, które mają wysoki cholesterol oraz dla kobiet w okresie laktacji. Cykoria poprawia pracę nerek, a także zwiększa możliwości organizmu w tworzeniu czerwonych krwinek. Dodatkowo kawa z cykorii stymuluje procesy, które odpowiadają za wygląd skóry, włosów i paznokci.

Cykoria to cenne źródło antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, co ma wpływ na wygląd, a także zmniejszenia ryzyka na takie choroby jak: miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby Alzheimera, czy nowotwory.To jednak nie wszystko! Wspomniane związki wspomagają również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Picie kawy cykorii tym samym może pozytywnie wpływać na pamięć i koncentrację. Z racji tego, że cykoria ma właściwości moczopędne, wspomaga także oczyszczanie organizmu. Kawa z cykorii nie jest zalecana osobom, które zmagają się z celiakią, bądź mają nietolerancję glutenu.

Kawa z cykorii

Kawa z cykorii może być świetnym zamiennikiem dla klasycznej kawy. Jest pozbawiona kofeiny, jednak pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu, a także lekko pobudza. Nawet spożywana w większych ilościach nie wykazuje negatywnego wpływu na zdrowie.

Kawa z cykorii świetnie smakuje na gorąco, jak i na zimno. Tym samym sprawdzi się doskonale także latem. Do naparu dobrze smakują mleka roślinne oraz przyprawy, które dodadzą całości wyjątkowego aromatu. Warto poeksperymentować z cynamonem, kardamonem, czy wanilią w zależności od swoich upodobań. By podbić działanie prozdrowotne zamiast słodzenia cukrem, lepiej zdecydować się na łyżeczkę miodu.  Warto sięgnąć po kawę z cykorii dla urozmaicenia i wzbogacenia swojej codziennej diety o pyszną dawkę zdrowia dla całego organizmu.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel