Kawa z kawiarni do własnego kubka: Jak kawiarnia może być bardziej less waste?

Kawa z kawiarni do własnego kubka: Jak kawiarnia może być bardziej less waste?
Kawa z kawiarni do własnego kubka: Jak kawiarnia może być bardziej less waste?

Bycie zero waste to popularny w ostatnim czasie temat. Ruch ten zdobywa coraz więcej zwolenników i nie ma w tym nic dziwnego. Pozwala zadbać o środowisko i tym samym wpłynąć na przyszłość planety. Czy kawiarnia również może być less waste? Jakie kroki może w tym kierunku podjąć?

Kawa do własnego kubka

Coraz więcej kawiarni dołącza się do popularnej akcji, w której napary przyrządzane są bezpośrednio do kubków kupujących. Będzie to miało szczególne znaczenie w przypadku stosowania naczyń jednorazowych. Szacuje się, że każdego roku zużywa się miliardy jednorazowych kubków i zaledwie 0,25% z nich trafia do recyklingu.

Niektóre kawiarnie pragnąc docenić dbałość klientów o środowisko, oferują drobne rabaty w ramach za przyniesie własnego kubka. Pamiętaj, że nawet jeśli kawiarnia nie proponuje takiej opcji, zawsze możesz zrezygnować z kawy na wynos oraz zamówić ją do stolika. Wówczas również unikniesz stosowania papierowych kubków.

Zmiana plastikowych słonek na bambusowe lub papierowe

Jeśli kawiarnia posiada w swojej ofercie również inne, zimne napoje, które są podawane w towarzystwie słomek – można zamienić je na te wykonane z bambusa lub papieru. Są jednorazowe, podobnie jak i słomki plastikowe, jednak jednocześnie nie mają negatywnego wpływu na środowisko. Wysokiej jakości słomki bambusowe nadają się również do ponownego użytku. Szybko się rozkładają i są w pełni bezpieczne. Warto również dodać, że papierowe słomki są znacznie tańsze od tych plastikowych, a więc korzyści dla samej kawiarni jest więcej, niż myślisz!

Zakup żarówek LED i energooszczędnych sprzętów

Jeśli kawiarnia nie posiada żarówek LED w swoim lokalu, koniecznie powinna w nie zainwestować! LED to technologia charakteryzująca się o wiele dłuższą żywotnością niż tradycyjne lampy żarowe. I choć są nieco droższe, wraz z upływem czasu przynoszą realne oszczędności. Co więcej, żarówki LED zużywają również o wiele mniej energii elektrycznej, a także gwarantują wysokiej jakości oświetlenie. To rozwiązanie, na które warto zwrócić uwagę.

Poza żarówkami, warto zainwestować również w energooszczędne sprzęty. Choć ich cena jest niech wyższa od tych standardowych, ich długa żywotność z pewnością zrekompensuje ten wydatek. Zakup nowego sprzętu nie jest jednak prosty, zwłaszcza gdy obecny dobrze się sprawdza. Warto jednak mieć to z tyłu głowy, gdy jakieś urządzenie ulegnie zepsuciu.

Nie wyrzucaj jedzenia ani picia!

Powodów, dla których kawiarnie wyrzucają różnego rodzaju produkty spożywcze jest mnóstwo. To m.in. psująca się żywność, przeoczenie terminu ważności czy nieproporcjonalna ilość jedzenia do ilości zamówień. Kawiarnie najczęściej oferują nie tylko kawę, ale także inne rodzaje napojów, jak i wszelkie słodkości oraz przekąski. Jeśli w danym dniu jedzenie się nie sprzedało, można zaoferować je w niższej, atrakcyjnej cenie, zamiast wyrzucać.

Obecnie dostępne są nawet aplikacje, w których rejestrują się lokale i restauracje oraz oferują przecenione jedzenie, którego termin ważności dobiega końca. Wówczas klient może zarezerwować takie jedzenie oraz odebrać w dogodnym dla siebie terminie. Takie rozwiązanie posiada wiele korzyści. Klient oszczędza pieniądze, a kawiarnia zarabia na tym, co i tak miało zostać wyrzucone. Żadne jedzenie się nie marnuje.

Rezygnacja z nieekologicznych opakowań na wynos

Sprzedając napoje oraz jedzenie na wynos, najczęściej wykorzystuje się plastik oraz papier powlekany plastikiem. Materiały te są ciężkie do przetworzenia, a przy masowym zużyciu – praktycznie niemożliwe. Aby być zero waste, warto zainwestować w ekologiczne opakowania oraz pokrywki. Są one nieco droższe, niż te tradycyjne, jednak różnice w cenie nie są tak duże, jak różnice dla środowiska. W końcu chodzi tutaj o przyszłość planety, oszczędności można szukać w innych sektorach.

Dodatkowo warto zrezygnować również z podwójnych opakowań i wszelkich tych elementów, które nie są niezbędne. Jeśli kawiarnia dotychczas dołączała cały stos chusteczek do kawy – wystarczy zamienić go na jedną chusteczkę.

Sposobów na to, by być less waste, jest naprawdę wiele, również dla kawiarni czy restauracji. Zadbaj o środowisko już dziś!

Autor: Julia Mendrela

Polecane produkty w tym artykule
Kubek do kawy KeepCup Brew MOONLIGHT 340ml
( Brak opinii ) Kubek do kawy KeepCup Brew MOONLIGHT 340ml
80,49 zł netto 99,00 zł brutto 99,00 zł 1980 pkt.
Kubek z pokrywką Huskee Natural 236ml
( Brak opinii ) Kubek z pokrywką Huskee Natural 236ml
52,85 zł netto 65,00 zł brutto 65,00 zł 1300 pkt.
Kubek termiczny Kambukka Olympus 300 ml - Silk Blue
( Brak opinii ) Kubek termiczny Kambukka Olympus 300 ml - Silk Blue
81,29 zł netto 135,99 zł 99,99 zł brutto 99,99 zł 135,99 zł 2319.80 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2023
pixel