Poznaj swoją palarnię kawy - CZARNA FALA

Poznaj swoją palarnię kawy - CZARNA FALA
Poznaj swoją palarnię kawy - CZARNA FALA

Czarna Fala to istniejąca od 2015 roku warszawska palarnia kawy, której produkty od kilku miesięcy wzbogacają ofertę Konesso.pl. Przeprowadziliśmy rozmowę z członkami załogi palarni Czarna Fala, z której dowiedzieliśmy się, na czym przede wszystkim skupiają się w swojej pracy i czym na tle dużej konkurencji wyróżniają się kawy Czarna Fala. W serii artykułów "Poznaj swoją palarnię" przedstawiamy Czarną Falę.



Kiedy i jak powstała palarnia kawy Czarna Fala?

Zaczęło się w 2007 roku od Filtrów, pierwszej kawiarni speciality w Warszawie. Później były Emesen, Francuska 30 i kilka innych konceptów kawowych. Wreszcie dojrzeliśmy do palenia własnej kawy. Pierwsze kawy wypaliliśmy siedem lat temu, a za sterami naszego ówczesnego pieca - analogowej tureckiej kilówki - zasiadł Mikołaj Panasik, obecnie roaster w kopenhaskim Prologu. Teraz palimy na dwóch piecach - 6- i 30-kilowym, a po trzech przeprowadzkach i kilku pożarach zadomowiliśmy się - miejmy nadzieję, że na dłużej - na warszawskich Włochach.


Czarna Fala

Czym jest dla was wypalanie kawy?

Chcemy palić krągłe i słodkie kawy speciality dla kawowych geeków i tych "normalsów", którzy mają już dosyć kiepskiego, komercyjnego ziarna. Palenie kawy to dla nas rzemiosło, w którym wciąż się doskonalimy. Multum zmiennych (świeżość ziarna, pogoda, jakość gazu itd.) sprawia, że każdy kolejny piec jest dla nas wyzwaniem, z którego staramy się wyciągnąć jakąś naukę.

W jaki sposób pozyskujecie zielone ziarna?

Zielone ziarno kupujemy od kilku zaprzyjaźnionych importerów. Część z nich - jak Bero Polska - to duże firmy z portfolio kaw z całego świata, inne - jak 88 Graines, Unroasted czy 1000 Hills - skupiają się na konkretnych regionach lub wręcz pojedynczych krajach.

Czy w swojej pracy skupiacie się na konkretnych ziarnach?

W tym momencie palimy tylko kawy speciality, nawet dla naszych klientów biurowych. Ważna dla nas jest wiedza o miejscu pochodzenia ziarna, jego producencie, dacie zbiorów. Chcemy pokazywać, że kawa to coś więcej niż "Brazylia do espresso" czy "tutti frutti blend", ale pochodzi z konkretnego miejsca na Ziemi, od konkretnego farmera, dla którego jej uprawa to całe życie.

Co z Waszej oferty chcielibyście szczególnie polecić swoim klientom?

Stawiamy na sezonowość, więc w zależności od tego, kiedy będziecie czytać tę rozmowę, możecie trafić na zupełnie różne ziarna. Chyba jedynym niezmiennym elementem naszej oferty jest jakieś ziarno z Brazylii do espresso... Mamy kilka linii kaw: espresso, szybki przelew (czyli automatyczne ekspresy przelewowe) oraz dwa rodzaje kaw do filtra. To "klasyk" i "specjał". Pierwsza bardziej dostępna finansowo i - jak wskazuje nazwa - bardziej klasyczna w smaku. Druga - szalona, egzotyczna, niecodzienna. Mamy certyfikację ekologiczną, więc część kaw w naszej ofercie to kawy organiczne. Stale powiększamy wybór ziarna "z zielonym liściem".


Czarna Fala palarnia kawy

Z którego regionu świata ziarna uważacie za najcenniejsze?

Ostatnio widzieliśmy u jednego z importerów ofertę na ziarno gatunku eugenioides po 360 euro za kilogram, z czasem oczekiwania 18 miesięcy... A tak serio, to bardziej niż na regionach świata skupiamy się na konkretnych farmach, bo w każdym kraju znajdziemy dużo kiepskiego ziarna, ale też sporo dobrego czy wręcz wspaniałego. Szukanie takich perełek to jedna z najfajniejszych rzeczy w pracy w palarni kawy.

Do kogo przede wszystkim kierujecie swoją ofertę?

Do tych, którym nieobojętne jest to, co wlewają codziennie do swoich filiżanek. Do fanów słodkich i pełnych naparów. Wydaje się, że już minęły czasy, w których kawa speciality była dla wybrańców. Teraz - podobnie jak w przypadku piwa i jego kraftowej rewolucji - każdy może pić dobrą kawę. A dzięki takim firmom jak Konesso zniknęła nawet bariera geograficzna, paczkomaty stoją przecież w całej Polsce.

Czy posiadacie własną kawiarnię, lokal, w którym można was spotkać, czy skupiacie się wyłącznie na wypalaniu i sprzedaży kawy?

Po kilkunastu latach przygód z kawiarniami w tej chwili skupiamy się na paleniu kawy, a parzenie zostawiamy innym. Co jakiś czas pojawiamy się za to na kawowych imprezach, np. Warszawskim Festiwalu Kawy.

Kawy Czarna Fala w Konesso.pl

W naszym sklepie znajdziecie szeroką ofertę kaw ziarnistych Czarna Fala. Wśród nich znajdziemy jasno palone kawy przeznaczone do przelewowych metod parzenia. Są to stuprocentowe arabiki charakteryzujące się wysoką słodyczą i wyraźnie owocowym smakiem, które doskonale sprawdzą się do przygotowania w zaparzaczach typu drip, Chemex, AeroPress czy nawet w ekspresie przelewowym. Miłośnikom espresso i kaw mlecznych polecamy średnio palone brazylijskie arabiki Czarna Fala. Każda z nich idealnie nadaje się do przygotowania w ekspresie kolbowym lub automatycznym, a swoim wyrazistym smakiem i aromatem na długo zapadną Ci w pamięci.


Czarna Fala
Polecane produkty w tym artykule
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2022
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel