Poznaj swoją palarnię kawy - STORY COFFEE

Poznaj swoją palarnię kawy - STORY COFFEE
Poznaj swoją palarnię kawy - STORY COFFEE

Liczba polskich palarni kawy z roku na rok się zwiększa, a fani wysokiej jakości kawy mogą z tego powodu się tylko cieszyć. Klienci naszego sklepu, którzy mieli przyjemność poznać Mecenat Kawowy doskonale wiedzą o tym, że pod względem jakości polskie kawy od dłuższego czasu grają w najwyższej lidze. W naszym nowym cyklu artykułów przybliżamy historię i metodę działania najlepszych polskich palarni kawy, a w zasadzie to odpowiadając na nasze pytania, załoga palarni robi to osobiście. Tym razem zapraszamy na rozmowę z Robertem Rybczyńskim, czyli współzałożycielem i współwłaścicielem palarni, oraz głównym Head Roasterem palarni kawy STORY.

STORY COFFEE od lat znajduje się w czołówce najpopularniejszych i najbardziej cenionych polskich palarni kawy i nie ma w tym żadnego przypadku. Wysokiej jakości ziarna wypalone przez doświadczonych roasterów w warszawskiej palarni skradły serce niejednego kawowego maniaka. Sam dokładnie pamiętam moje pierwsze doświadczenie z kawą STORY i intensywnie owocowe, etiopskie espresso podczas Warszawskiego Festiwalu Kawy w 2018 roku, które do dziś budzi we mnie zachwyt. Od tamtej pory wiedziałem, że polska scena roasterów będzie moją ulubioną. Zagłębiając się w ofertę STORY, okazało się, że pierwsza festiwalowa bomba owocowa wcale nie będzie moją ostatnią, a niezwykłych smaków jest tutaj pod dostatkiem. Jeżeli kawy STORY gościły w Twoim kawowym kąciku, to jestem pewny, że z chęcią poznasz bliżej ich autorów, dlatego już nie przedłużając, zapraszam do rozmowy z Robertem :)



Jak powstała palarnia kawy Story?

STORY zostało założone w 2017 roku, pierwsze kawy zaczęliśmy palić w sierpniu. Nazwa STORY niesie za sobą historie/nawiązuje do każdej kawy, farmerów, ale także wszystkich osób zaangażowanych w długi łańcuch osób, dla których kawa to nie tylko praca, ale przede wszystkim pasja. Nawiązuje również do nas, osób które prowadzą palarnie, bo to niezłe long STORY by było jak byśmy mieli opisać, w jaki sposób się poznaliśmy. :)

W jaki sposób zainteresowaliście się kawą?

Jak pewnie większość osób związanych z kawą, trochę przez przypadek. Moja pierwsza praca była związana z kawą, pracowałem w Bari na południu Włoch w kawiarnio lodziarni, ale wtedy jeszcze nie wiedziałem i nawet o tym nie myślałem, że kawa zostanie nie tylko moją pracą na całe życie, ale przede-wszystkim pasją. Po powrocie do Polski poznałem ludzi związanych z kawą Specialty, o której wcześniej nie miałem pojęcia. Wtedy też poznałem smak kawy na nowo, pamiętam jak dziś, kiedy wypiłem swoje pierwsze espresso z ziaren jakości specialty, była to Etiopia Amaro Gayo z obróbki naturalnej, pełna dzikich owoców jak truskawka, poziomka i jagody… OMG, ale to było dobre! Więc zacząłem zgłębiać temat kawy bardziej i bardziej… Chciałem wiedzieć więcej o kawie, skąd pochodzi i jej procesach…

Czym dla was jest wypalanie kawy? Czy wiąże się z tym jakieś przesłanie?

Chcemy dostarczać kawę, którą sami z chęcią pijemy. Której produkcja jest transparentna i etyczna na każdym etapie jej produkcji. Dlatego też dokładamy cegiełkę do edukacji i budowy naszej kultury kawowej w Polsce, poprzez angażowanie się w między innymi Mistrzostwa Polski Baristów w różnych kategoriach, poprzez sędziowanie czy wspieranie naszych Mistrzów w projekcie Team Poland. Wypalanie kawy jest czymś wyjątkowym, podchodzimy do każdego ziarna z ogromnym respektem i podkreślamy jego walory i pochodzenie.


Story Coffee Roasters

Skąd bierzecie zielone ziarna? Czy utrzymujecie bezpośrednie kontakty z hodowcami?

Kawy kupujemy przez zaufanych i transparentnych importerów, takich jak 88 Grains, Nordic Approach, Touton Specialty Coffee. Którzy sami odwiedzają, budują długo trwałe relacje z farmerami i angażują się w lokalne projekty. Dzięki temu kupując od nich kawę, możemy wspierać świetne inicjatywy w różnych regionach świata. Z niektórymi farmerami od których, kupujemy kawę mamy bezpośredni kontakt poprzez Whatsup. Niektórzy też nas odwiedzają, przy okazji swoich wizyt w Europie. Ale dalej logistyką i transportem kawy do nas zajmuje się Importer.

Czy w swojej pracy skupiacie się na jakichś konkretnych ziarnach?

Ciężko powiedzieć czy skupiamy się na konkretnych ziarnach, na pewno są takie, które staramy się mieć przez cały rok. Choćby Brazylia, która jest podstawowym produktem w naszej ofercie pod espresso. Docelowo też będziemy dążyć do tego, aby zakupy jej były rok do roku z jednej farmy lub małej kooperatywy.

Co szczególnie chcielibyście polecić ze swojej oferty?

W ofercie naszej można znaleźć szeroki przekrój kaw Specialty od tych niżej punktowanych i klasycznych po zdecydowanie bardziej egzotyczne kubki smakowe i wysoko punktowane kawy. Dla fanów klasycznego espresso nasz wiewiór, który szybko stał się bestsellerem. Espresso z gładką teksturą, krągłym body, sporą ilością orzechów laskowych i nugatu. W kawach mlecznych słodka jak „truskawki latem” Inną propozycją właśnie na ten moment szczególnie dla osób lubiących kawy afrykańskie jest Spring Coffee. W tym roku postawiliśmy tak samo, jak w zeszłym na Etiopię. Tym razem padło na Etiopię Shantawene, która w aromacie zachwyci aromatem kwiatów w smaku morelą i miodem. Dla fanów filtrów na pewno serię Morning Brew, w której skład wchodzi Poranny klasyk, tam zawszę znajdą smaczną kawę z Gwatemali procesowaną na mokro. W Warszawskim Przelewie natomiast zawszę kawę z Etiopii kwiatową, cytrusową i herbacianą.


Palarnia kawy Story Coffee Roasters

Czy są jakieś konkretne kawy, które uważacie za najcenniejsze?

Nie ma chyba takiego regionu świata, choć niektórzy może by napisali, że Panama i odmiana Gesha. Ale tak naprawdę jest wiele regionów w których, można znaleźć znakomite i wyjątkowe kawy. Ja uwielbiam kawy z Etiopii, ale cenię sobie bardzo jakość kaw Kolumbijskich które, od zawsze nie zależnie od tego, czy to kawa jakości premium czy Specialty są dobrze przeprocesowane. Ale Jesteśmy na taki etapie „kawowym”, że praktycznie z każdego kraju, który produkuję kawę, jesteśmy w stanie dostać wyjątkową kawę. Pamiętam jak już w 2011 lub 2012 roku próbowałem kawy z Brazylii z regionu Matas de minas, która w ogóle nie smakowała jak kawa z Brazylii.

Do kogo przede wszystkim kierujecie swoją ofertę?

Nie celujemy w jedną konkretną grupę osób. Staramy się mieć kawy dla osób już świadomych, jak i osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą. Pamiętajmy, że dobra kawa jest dla wszystkich, a dobrem trzeba się dzielić. :)


Kawa ziarnista Story Coffee Roasters

Czy jest jakieś miejsce, w którym można się z wami spotkać?

Można na co dzień nas spotkać w naszej siedzibie na Alejach Jerozolimskich 236 w Warszawie, gdzie przy palarni mamy Show room i można napić się kawy na miejscu.

Kawy ziarniste Story Coffee Roasters w Konesso.pl

W ofercie STORY znajdziemy kawy do ekspresów ciśnieniowych, z którymi przygotujemy espresso doskonałe. Są to głównie single, czyli jednorodne arabiki, takie jak brazylijska Mogiana, ale i miłośnicy mieszanek znajdą tu np. Blend No.2, który cieszy się dużą popularnością. Fani rześkich przelewów i alternatywnych metod parzenia powinni przyjrzeć się jasno palonym arabikom STORY. Każda z nich jest gwarancją bogatego smaku i wyrazistego aromatu. Owocem udanej współpracy sklepu Konesso.pl i palarni STORY jest doskonała mieszanka brazylijskiej i peruwiańskiej arabiki, czyli LOVE SHOT, w której nie trudno się zakochać. Jeżeli jeszcze nie mieliście przyjemności jej spróbować, to zachęcamy, aby jak najszybciej nadrobić zaległości.


Kawa ziarnista Story Coffee Roasters
Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista Story Coffee Roasters Blend Dolce 1kg
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Story Coffee Roasters Blend Dolce 1kg
109,76 zł netto 135,00 zł brutto 135,00 zł 2700 pkt.
Kawa ziarnista Story Coffee Roasters Love Shot 1kg
Promocja
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Story Coffee Roasters Love Shot 1kg
73,16 zł netto 129,99 zł 89,99 zł brutto 89,99 zł 129,99 zł 1799.80 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel