Przepis na ciastka różane z syropem Monin

Przepis na ciastka różane z syropem Monin
Przepis na ciastka różane z syropem Monin

Sosy i syropy smakowe Monin potrafią całkowicie odmienić charakter naszych napojów. Najczęściej służą nam jako dodatki do kawy, herbaty, koktajli i lemoniad, ale ich wysoka jakość i różnorodność smaków sprawiają, że znajdują zastosowanie również w kuchni. Doskonałym przykładem na to są ciasteczka różane z dodatkiem syropu Rose Monin. Swój przepis na przepyszne kruche ciastka z nadzieniem przedstawia nam Pani Martyna.

Różyczki z kruchego ciasta według Pani Martyny

Składniki:

  • 300g mąki tortowej
  • 80g cukru lub cukru pudru
  • 200g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 2 łyżki syropu Rose Monin
  • Marmolada różana lub dżem różany

Przepis na ciastka różane

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy razem z cukrem, dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i siekamy nożem.
  2. Następnie dodajemy żółtka, syrop Monin, wodę i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, tak jak w przypadku tradycyjnego kruchego ciasta.
  3. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na około 30-60 min. do lodówki.
  4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na grubość około 3mm (dla ułatwienia ciasto możemy położyć na pergaminie i drugim arkuszem przykryć i rozwałkować na 3mm).
  5. Za pomocą okrągłej foremki lub literatki/małej szklanki wykrawamy kółka. Aby powstały dwie różyczki potrzebujemy 5 wycięty kółek.
  6. Układamy je tak, aby zachodziły delikatnie na siebie. Miejsca łączeń najlepiej posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Wzdłuż nachodzących na siebie kółek smarujemy cienką warstwę marmolady różanej bądź dżemu różanego.
  7. Zaczynając od pierwszego zwijamy płatki (kółka) w rulonik, a następnie przecinamy go na pół i układamy na blaszce, na pergaminie przecięciem do dołu. Dla lepszego efektu możemy delikatnie rozchylić powstałe płatki. Postępujemy dokładnie tak samo z całym ciastem, aż do wykorzystania całego ciasta.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i wkładamy ciasteczka na 5 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180 C i podpiekamy przez około 10- 15 min aby uzyskać złocisty kolor. (Jeśli ciasteczka zbyt mocno się zrumienią i wyschną można na wierzch położyć folię aluminiową, aby zyskały więcej wilgoci).
  9. Studzimy i wykładamy na szklaną paterę (opcjonalnie można je posypać cukrem pudrem).

Smacznego! - Martyna

PS. A do różyczek najlepiej smakuje herbata, bądź kawa z dodatkiem różanego syropu Monin.


Różyczki z nadzieniem
Polecane produkty w tym artykule
Syrop ROSE MONIN 0,7 L - różany
( Brak opinii ) Syrop ROSE MONIN 0,7 L - różany
41,66 zł netto 44,99 zł brutto 44,99 zł 899.80 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2020
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel