Top 10 przepisów na kawę, które musisz znać

Top 10 przepisów na kawę, które musisz znać
Top 10 przepisów na kawę, które musisz znać

Dzisiaj mamy dla Was coś specjalnego – przegląd 10 najpopularniejszych przepisów na kawę, które każdy miłośnik tego czarnego napoju powinien znać. Musieliśmy podzielić naszą listę na kategorie, gdyż świat kawy jest tak bogaty, że szkoda byłoby ominąć którąś z pozycji. Oto nasza lista wyjątkowych przepisów kawowych!

Klasyki znane i cenione

1. Espresso i jego wariacje – klasyk, który zawsze się sprawdza

Zacznijmy od podstaw – espresso. To wyrazista w smaku kawa parzona pod wysokim ciśnieniem. Idealne espresso charakteryzuje się małą pojemnością 25-35 ml, bogatym aromatem, gęstą kremą na wierzchu i intensywnym smakiem. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie dobrej jakości kawy i ekspresu ciśnieniowego.

Istnieje wiele rodzajów tego włoskiego klasyka. Wyróżniamy:

  • Espresso Ristretto - czyli skrócone espresso, mocniejsze w smaku i mniejszej pojemności.
  • Espresso Machciato - espresso z dodatkiem odrobiny spienionego mleka. Idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie moc kawy, ale z lekkim łagodzącym akcentem.
  • Espresso Doppio - podwójne espresso o pojemności ok. 50 ml, dla tych, co potrzebują podwójnego strzała kofeiny.
  • Espresso z cytryną - ciekawa i orzeźwiająca propozycja. Cytryna przełamuje intensywny smak kawy i wzmacnia działanie kofeiny.

2. Latte – delikatność mleka i kawy

Latte to ulubieniec wielu kawoszy, łączący w sobie delikatność spienionego mleka i mocne espresso. Przygotowanie go to prawdziwa sztuka, a kluczem do sukcesu jest idealnie spienione mleko. Idealna kawa na spokojne poranki. Do prawidłowo przygotowanego latte do porcji espresso wlewamy spienione mleko. Pianka mleczna w latte ma grubość jednego palca i najlepiej się prezentuje w przezroczystej wysokiej szklance.


Popularne kawy

3. Cappuccino – idealne proporcje

Cappuccino to kawa, która zachwyca równowagą między espresso, ciepłym mlekiem i puszystą pianką. To klasyczny wybór dla tych, którzy cenią sobie harmonię smaków. W cappuccino smak kawy nie ginie, a do prawdziwego włoskiego cappuccino najpierw wlewamy espresso, potem spienione mleko. Wiecie, że we Włoszech cappuccino pija się tylko do południa?

4. Americano – dla miłośników delikatniejszych smaków

Americano to prosty, ale genialny przepis dla tych, którzy preferują lżejszą wersję kawy. Wystarczy rozcieńczyć espresso gorącą wodą, aby otrzymać przyjemnie łagodny napój. Americano powinno mieć 120-180 ml pojemności. My polecamy americano zamiast klasycznej "parzuchy". Pozostaje tylko pytanie: najpierw zaparzyć espresso i dolać wodę czy odwrotnie? Tutaj zrobiliśmy mały test, czy to ma w ogóle znaczenie.

5. Mocha – słodkie połączenie kawy i czekolady

Dla fanów słodkich doznań, mocha będzie idealnym wyborem. To połączenie espresso, gorącej czekolady i spienionego mleka. Niebo w gębie dla każdego łasucha! Najlepiej jak najpierw wymieszasz porcję kawy z czekoladą, a potem dodasz spienionego mleka. Możesz kupić gotowy sos czekoladowy lub roztopić gorzką czekoladę.

Kawa espresso
Latte Macchiato

6. Latte Macchiato – elegancja pełną parą

Kawa Latte Macchiato, czyli trójwarstwowa kawa mleczna, która prezentuje się naprawdę wspaniale, zawsze robi wrażenie i cieszy się dużą popularnością wśród miłośników kawy na całym świecie. Jej nazwa pochodzi z języka włoskiego, gdzie "latte" oznacza mleko, a "macchiato" - plamę lub znak. To sugeruje, że kawa jest "zaznaczona" przez mleko, co doskonale odzwierciedla jej charakterystyczny wygląd.

Aby przygotować taką kawę, należy użyć wysokiej, najlepiej przezroczystej szklanki, co pozwala podziwiać piękno trzech warstw. Podczas przygotowania espresso postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami. A robimy to tak:

  • Na dno szklanki wlewamy ciepłe, mocno spienione mleko. Jest to pierwsza i najcięższa warstwa napoju.
  • Zanim wlejemy porcję kawy, musimy odczekać minutę, aby od spienionego mleka wyodrębniła się aksamitna pianka mleczna, która dopełnia napój, tworząc górną warstwę.
  • Powoli i ostrożnie, aby nie zmieszać warstw, dodaje się porcję espresso. Często używa się do tego celu specjalnego dzbanka z cienkim dzióbkiem lub łyżki, aby kierować strumień espresso bezpośrednio na ściankę szklanki. Kawa delikatnie przebija się przez warstwę mleka, tworząc drugą, wyraźnie oddzieloną warstwę pianki mlecznej. Warstwa pianki powinna mieć dwa palce grubości. Tak tworzą się trzy warstwy, na które składa się spienione mleka, porcja kawy i pianka mleczna.

Jeśli nie macie ekspresu do kawy, nie szkodzi. Podgrzejcie mleko do ok. 65 °C, następnie wlejcie do french pressu i rytmicznie ruszajcie tłokiem, tworząc piankę. Jeśli mleko podwoi swoją objętość, stanowczo stuknijcie nim dwa razy o blat, pozbywając się bąbelków. Przelej do szklanki i odczekaj chwilę. Kawę natomiast możesz zaparzyć w kawiarce i delikatnie wlać porcję do odstanego mleka.

Ps. spienianie mleka w słoiku też działa!

7. Flat White – australijski klasyk

Flat White to kawa, która zawojowała świat swoją kremową konsystencją. To fantastyczna opcja dla miłośników kawy, którzy nie przepadają za pianką mleczną i cenią sobie wyrazisty smak kawy. Flat white to podwójne espresso z dodatkiem bardzo delikatnie spienionego mleka. Uwielbiam!

8. Espresso Affogato – deser kawowy

Affogato to taki deser, w którym gorące espresso zalewa gałkę lodów waniliowych. To połączenie, które rozpieszcza podniebienia i świetnie sprawdza się jako słodki finał wyjątkowego posiłku.

9. Irish Coffee – kawa z dodatkiem whisky

Irish Coffee to połączenie gorącej kawy, irlandzkiej whisky, cukru i delikatnie ubitej śmietanki na wierzchu. To kawowy koktajl, który rozgrzewa i dodaje energii. Wygląda bardzo okazale.

10. Cold Brew – kawa na zimno

Cold Brew to metoda przygotowania kawy, która zyskuje coraz bardziej na popularności, a szczególnie w ciepłe dni. Cold Brew to kawa, która jest macerowana na zimno przez wiele godzin, co daje jej wyjątkowo łagodny smak bez goryczki. Znakomicie smakuje schłodzona i jest to wspaniała alternatywa na letnie dni, kiedy potrzebujemy pobudzenia i orzeźwienia. Cold Brew i Nitro Brew może być bazą do wielu specjałów kawowych. Koniecznie musicie jej spróbować.


Caramel latte
Alternatywne kawy

Kawy smakowe i sezonowe

Napoje takie jak Pumpkin Spice Latte czy Caramel Macchiato zyskują na popularności w określonych sezonach, często dzięki marketingowym działaniom dużych sieci kawiarni. Ludzie często wyszukują przepisy, aby móc stworzyć te specjały w domu. Jak w domu zrobić kawowe kreacje niczym z kawiarni?

  • Pumpkin Spice Latte szczególnie popularny jesienią, łączy w sobie espresso, spienione mleko, mieszankę przypraw i syrop dyniowy lub puree z dyni. Do przygotowania tej kawy możesz użyć przypraw takich jak cynamon, imbir, goździki i gałka muszkatołowa. Aromatyczna, rozgrzewająca, idealna w ciemne, ponure i chłodne dni. Wystarczy wymieszać ulubione przyprawy z kawą, puree dyniowym i dodać spienionego mleka lub napoju roślinnego. Polecamy syrop dyniowy, jeśli nie macie domowego purree, jest równie smaczny!
  • Tonic Espresso to specjał dla miłośników wytrawnych smaków. Podstawą jest dobry tonic, dużo lodu, kawa i cytryna. To połączenie jest genialne, trochę goryczkowate, ale cudownie orzeźwia i łatwo je przygotujesz w domu.
  • Orange Espresso podbiło nasze serca. Świeżo wyciskany sok pomarańczowy, kostki lodu i espresso. Nie przypuszczaliśmy, że to może tak dobrze smakować!
  • Matcha Latte to połączenie sproszkowanej zielonej herbaty oraz kawy. Aby zrobić Latte Matcha należy łyżeczkę Matchy wymieszać z ok. 50 ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Najlepiej zrobić to specjalną miotełka chosen lub ręcznym spieniaczem, tworzy się wtedy wspaniała pianka, która odpowiada za wyjątkowy smak specjału. Wymieszaj ze spienionym mlekiem, optymalnie 120 ml, ale możesz dodać go mniej. Na koniec wlej espresso. Matcha latte świetnie komponuje się z napojem migdałowym i kokosowym.

Kawy alternatywne

Od ponad dekady rośnie zainteresowanie alternatywnymi metodami parzenia kawy, takimi jak AeroPress, Chemex, french press, czy drip. Entuzjaści kawy poszukują informacji na temat różnych technik parzenia, aby eksperymentować w domu. Kawowe freaki prześcigają się w tworzeniu przepisów na najlepsze kawy przelewowe. Do tych metod zazwyczaj używa się najwyższej jakości ziaren Specialty, które dostały odpowiednio wysoką punktację w skali SCA, czyli przynajmniej 80 na 100 punktów. Taka kawa jest wyjątkowa - ma wspaniały smak i aromat, posiada pełne body, czyli konsystencję. Ma zrównoważoną kwasowość i pożądany profil sensoryczny. A SCA to światowa organizacja, która jednoczy globalną społeczność kawy specialty i ustala standardy jakości ziaren, a także produkcji i handlu kawą.

Istnieje prawdopodobieństwo, że kiedy zanurzysz się w świecie przelewowych metod parzenia, to się zatracisz. Bogactwo smaków i aromatów, inne w zależności od regionu pochodzenia ziaren urzeka i rozwija. Chcesz więcej i więcej, chcesz smakować, próbować i odkrywać. Minusem jest, to, że te kawy niestety są droższe.

Kawa z napojem roślinnym

Dzisiaj więcej wiemy i więcej myślimy o swoim zdrowiu oraz odżywianiu. Trendy te wpłynęły również na branżę kawową, czego przykładem jest popularność kawy z dodatkiem napojów roślinnych, takich jak mleko migdałowe, sojowe, kokosowe czy owsiane. Dlatego, że wzrosła popularność produktów bez laktozy, w kawiarniach coraz więcej osób prosi o kawę z napojem roślinnym. Swoje pięć minut miały także specjały z przyprawami takie jak kawa z kurkumą (Golden Latte), kawa z bardzo zdrową herbatą Matcha czy kawa bullet proof (z dodatkiem masła i oleju MCT). Jesteśmy ciekawi, jakie interesujące połączenie kawy stanie kolejnym się wiralowym trendem.

Kawa jako element kultury

Będąc ostatnio na kilku wydarzeniach kawowych, można było zauważyć, jak wiele osób zna i interesuje się tematem kawy. Wzrost zainteresowania kulturą kawy, w tym historią, pochodzeniem ziaren, metodami uprawy i zrównoważonym rozwojem, świadczy o tym, że konsumenci nie tylko szukają informacji na temat różnych rodzajów napojów kawowych, ale także chcą wiedzieć więcej o samym produkcie. Patrząc na paczkę kawy, chcemy wiedzieć, co jest w środku, jak ziarno zostało wypalone i czego się możemy po niej spodziewać. Zresztą dobra kawa nie jest tania i mamy prawo tego oczekiwać.

Kawa to wspaniały napój, który zbliża, cieszy i daje chwilę wytchnienia. Czy to espresso, latte, przelew czy słodka latte... Niech każdy pije kawę taką, jaką lubi najbardziej i będzie szczęśliwy. :)

Polecane produkty w tym artykule
Sos SALTED CARAMEL MONIN 0,5 L
Promocja
( Brak opinii ) Sos SALTED CARAMEL MONIN 0,5 L
22,76 zł netto 34,99 zł 27,99 zł brutto 27,99 zł 34,99 zł 559.80 pkt.
Kawa ziarnista HAYB Sie Przelewa Klasyk 250g
Promocja
( Brak opinii ) Kawa ziarnista HAYB Sie Przelewa Klasyk 250g
22,11 zł netto 34,00 zł 27,20 zł brutto 27,20 zł 34,00 zł 544 pkt.
Kawa ziarnista Trip Coffee Brazylia 1kg
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Trip Coffee Brazylia 1kg
65,03 zł netto 79,99 zł brutto 79,99 zł 1199.80 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Maj 2024
pixel