Zielona herbata Sencha - dlaczego warto ją pić?

Zielona herbata Sencha - dlaczego warto ją pić?
Zielona herbata Sencha - dlaczego warto ją pić?

Trudno przecenić jej doskonałe walory smakowe oraz dobroczynny wpływ na działanie organizmu. Japońska zielona herbata Sencha jest znana i ceniona na całym świecie, a o jej właściwościach słyszał chyba każdy miłośnik herbaty. Poznaj bliżej niezwykłą zieloną herbatę Sencha.

Najzdrowsza herbata świata

Miano najzdrowszego naparu herbacianego zyskuje zielona herbata. To za sprawą jej bogactwa witamin i składników mineralnych, korzystnie oddziałujących na ludzki organizm. Zielona herbata pomaga w walce z nadwagą, oczyszcza z toksyn, dodaje energii, niweluje skutki stresu, a także opóźnia procesy starzenia się. Regularne jej spożywanie może poprawić funkcjonowanie umysłu, wspomóc odporność, układ krwionośny, a nawet obniżyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Ten magiczny napój cieszy się ogromnym powodzeniem na całym świecie, dlatego możemy spotkać jego różnorodne odmiany. Jedną z nich jest Sencha.

Japońska hrebata Sencha

Wśród mieszkańców Japonii, społeczeństwa niezwykle mocno związanego z tradycją, to właśnie sencha należy do najpopularniejszych naparów. Szacuje się, że 80% pitych przez Japończyków herbat stanowi ten właśnie gatunek. Jej liście zaczynają być zbierane już w kwietniu i trwa to do końca maja. Pierwsze zbiory dają produkt znacznie delikatniejszy i łagodniejszy w smaku, niż te ostatnie. Wraz z upływem wiosny, pod działaniem promieni słonecznych, smak senchy przybiera na intensywności i wyrazistości. Który wariant jest smaczniejszy? Oba mają swoich zwolenników. W Japonii Sencha stosowana jest jako sposób na rozgrzanie się w chłodne dni, a także w wersji orzeźwiającej podczas upałów.

Herbata Sencha - jak ją właściwie zaparzyć?

Nazwa "Sencha" oznacza: "gotowana na wolnym ogniu. Sztuka parzenia zielonej herbaty jest specyficzna, jeśli napar ma mieć jak najbardziej prozdrowotne działanie. Niewłaściwa temperatura wody może sprawić, że cenne składniki się ulotnią lub nie zostaną wydobyte. Przyrządzając Senchę, należy zalać liście wodą o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza i odczekać 1-3 minut. Czas parzenia uzależniony jest od temperatury wody, a także intensywności naparu, którą pragniesz uzyskać. Dłużej parzona Sencha będzie miała bardziej gorzki, wyrazisty smak, a przy tym będzie wykazywać działanie uspokajające. Krótkie parzenie zaleca się osobom pragnącym uzyskać działanie relaksujące. Jedną porcję liści można zalać 2, a nawet 3 razy.

Jak powstaje Sencha?

Charakterystycznym dla tej herbaty jest sposób przygotowywania liści. Po ścięciu, są one poddawane działaniu gorącej pary, a następnie suszone gorącym powietrzem i natychmiast zwijane. Nadawany im jest wówczas specyficzny, stożkowy kształt. Bardzo istotnym jest, że liście przed wysuszeniem nie leżakują, dzięki czemu nie utleniają się, ani nie fermentują. Ich kolor pozostaje wyjątkowo intensywny.

Właściwości herbaty Sencha

Japończycy wierzą, że to właśnie dzięki temu naparowi żyją dłużej w stosunku do przedstawicieli innych społeczeństw. Nie jest to twierdzenie bezpodstawne. Sencha zawiera cynk, wapń, fluor, potas, żelazo i sód, a także zestaw witamin z grupy B oraz witaminy: A, C, K, E. Jest bogata w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Sencha opóźnia procesy starzenia się, poprawia samopoczucie, nastrój, usprawnia działanie przemiany materii, pracę mózgu oraz układu krwionośnego.

Codzienne picie Senchy powinno być przyjemnym rytuałem. Dostępne są napary o różnej intensywności, a także te z dodatkiem suszonych owoców, czy płatków kwiatowych. Znajdź smak, którym będziesz się chciał delektować.


Zielona herbata Sencha
Polecane produkty w tym artykule
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel