Artykuły i ciekawostki o herbacie

Problemy z trawieniem dotyczą niestety prawie każdego z nas i mogą pojawiać się sporadycznie np. po spożyciu ciężkostrawnych i obfitych posiłków lub towarzyszyć nam każdego dnia, co bywa dosyć uciążliwe. Doskonałym sposobem na problemy z trawieniem okazują się herbaty ziołowe. Poznaj najlepsze zioła na problemy żołądkowe.

Przeczytaj więcej

To właśnie w Yunnan, czyli stolicy wydobywania herbaty, można spotkać najstarsze drzewo herbaciane, którego korzenie sięgają niemal 1700 lat wstecz. To właśnie ono było dawniej głównym źródłem dla herbaty Yunnan. Poznaj bliżej tę niezwykłą herbatę i dowiedz się, jakie ma właściwości.

Przeczytaj więcej

Herbata z cytryną to napój, po który bardzo chętnie sięgamy w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Takie połączenie sprawia, że herbata zyskuje zupełnie inny smak, ponieważ staje się bardziej delikatna i nie czuć jej gorzkawego posmaku. Jaki jednak zalety płyną z picia herbaty z dodatkiem cytryny?

Przeczytaj więcej

Herbata z mlekiem

Herbata z mlekiem nazywana również bawarką to wywodzący się z kuchni francuskiej napój, za którym wiele osób przepada nie tylko z uwagi na smak, ale również ze względu na właściwości lecznicze. Czym jednak jest wspomniana bawarka i skąd wziął się zwyczaj picia herbaty z mlekiem?

Przeczytaj więcej

Herbata po turecku

W Turcji herbata to coś więcej niż gorący napój pity do posiłków. To tradycja i historia kultywowana od pokoleń. Odwiedzając Turcję, łatwo zauważyć, że herbatę serwuje się wszędzie i o każdej porze dnia, a Turcy uwielbiają podawać ją gorącą i świeżo parzoną. Skąd ten zwyczaj i w czym tkwi fenomen herbaty po turecku?

Przeczytaj więcej

Znamy wiele rodzajów i smaków herbaty, a oryginalnymi przepisami na jej przygotowanie pochwalić może się właściwie każdy kraj. Czy herbatę należy uwzględniać podczas obliczania spożywanych kalorii? Ile kalorii ma herbata?

Przeczytaj więcej

Co sprawia, że Masala Chai zyskuje tak ogromną popularność? To przede wszystkim inteligentne i jakże wyważone połączenie wiązanki przypraw, w której kluczową rolę odgrywa chociażby anyż, kardamon, czy gałka muszkatołowa. Poznaj bliżej herbatę Masala Chai.

Przeczytaj więcej

Kiedy nadchodzą chłodniejsze miesiące, wtedy wiele osób sięga do zielnika. Przygotowuje się smaczne i aromatyczne napary z różnych ziół, które wykazują przede wszystkim działanie przeciwzapalne. Wśród nich bardzo ważne miejsce zajmuje herbata z lipy, stosowana przy przeziębieniu, ale też profilaktycznie, dla wzmocnienia odporności.

Przeczytaj więcej
pixel