Porady dotyczące kawy

Kawa Italcaffe Excelso Bar to złoty medalista Międzynarodowej Degustacji Kawy 2020 odbywającej się we Włoszech, dlatego nie mogłem przejść obok niej obojętnie. Na zawodach kawa przygotowywana jest przez profesjonalistów w kolbowych ekspresach ciśnieniowych, czy w domowym automatycznym ekspresie do kawy okaże się równie mistrzowska? Sprawdźmy to!

Przeczytaj więcej

Coffee Plant Very Berry to kolejna kawa z serii FLOW przeznaczona do przelewowych metod parzenia. Po czekoladowej Brownie i cytrusowej Juicy Fruit przyszedł czas na słodką, owocową kawę z Etiopii. Dowiedz się, jak zaparzyć kawę Coffee Plant FLOW Very Berry w ekspresie przelewowym.

Przeczytaj więcej

W opakowaniu dostajemy jasno palone ziarna z Hondurasu obróbki honey, a profil sensoryczny na etykiecie mówi, że w jej smaku będzie sporo owoców i tak też rzeczywiście było. Kawę Story Hakuna Matata przygotowałem w dripie Kalita Wave 185.

Przeczytaj więcej

Afrykańskie kawy zdecydowanie należą do moich ulubionych z uwagi na swoją rześkość i owocowy posmak, dlatego postanowiłem przetestować nową Etiopię z palarni LaCava, która kusi już samym opakowaniem pełnym cytrynek. Zobacz, jak zaparzyć kawę LaCava Etiopia Chelseba, żeby otrzymać cytrynowy skarb.

Przeczytaj więcej

Peru La Union to jasno palona kawa pod alternatywne metody parzenia, od palarni Coffeelab. Ziarna z tej palarni zawsze mnie przyjemnie zaskakiwały, więc kiedy niebieski kotek pojawił się na horyzoncie, od razu przykuł moją uwagę. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak smakuje Peru La Union w aeropressie, według mojego przepisu, zapraszam do lektury.

Przeczytaj więcej

Tym razem pod lupę, a w zasadzie do młynka na testy wziąłem kawę z polskiej palarni Wysocki. 100% arabika wypalona średnio z przeznaczeniem do kawiarek oraz ekspresów ciśnieniowych. Kawa w bardzo przystępnej jak na 100% arabikę cenie więc trzeba wypróbować i dać znać czy warto. Dowiedz się, jak zaparzyć kawę Wysocki Coffee 100% Arabica.

Przeczytaj więcej

Love Shot to blend Brazylii i Peru stworzony z prawdziwym uczuciem – miłością do kawy. Kawa tak bardzo posmakowała nam i klientom, że postanowiliśmy pozostawić ją w ofercie na dłużej. Masz ochotę spróbować słodkiego espresso?

Przeczytaj więcej
pixel