Porady dotyczące kawy

Orzechowe amaretto to słodka kawa z mlekiem i dodatkami Monin, która skutecznie rozjaśni ponure, jesienne popołudnia. Spienione mleko nadaje kawie aksamitności, a smakowe sosy i syropy francuskiego producenta nadają jej niepowtarzalnego charakteru. Poznaj nasz przepis na orzechowe amaretto i przygotuj tę wyjątkową kawę we własnym domu. Zajmie Ci to dosłownie kilka minut.

Przeczytaj więcej

Cynamonowe Cappuccino z miodem to kawa z mlekiem i słodkimi dodatkami francuskiego producenta Monin, które potrafią odmienić smak każdego napoju. Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkimch kaw mlecznych, to jest to dla Cibie idealna propozycja na zbliżające się jesienne popołudnia. Poznaj nasz prosty przepis i przygotuj Cynamonowe Cappuccino z miodem we własnym domu.

Przeczytaj więcej

Słownik kawiarza to zbiór pojęć, które powinien znać każdy, kto planuje na dłużej zacumować w kawowym porcie. Znajdują się w nim nazwy słownikowe lub bardzo często umowne określające wszystko, co związane ze światem kawy, a oswojenie się z nimi znacznie ułatwia nam życie. Jednym z pojęć, które powinien znać każdy kawowy amator, jest ciastko kawowe i wcale nie chodzi nam o słodką przekąskę podawaną do filiżanki kawy.

Przeczytaj więcej

Automatyczne ekspresy do kawy Nivona posiadają nowoczesny system spieniania mleka z funkcją automatycznego płukania, ale najważniejsze jest to że spienione mleko ma idealną temperaturę oraz konsystencję. Dzięki wykorzystaniu odpowiedniego dzbanka oraz pewnej dawki umiejętności będziesz w stanie przygotować na swojej kawie wspaniały wzorek latte art.

Przeczytaj więcej

Latte to jedna z najczęściej wybieranych pozycji wśród kawiarnianych specjałów. Jednak aby napić się kawy latte wcale nie musisz iść do kawiarni. Zobacz domowy sposób na kawę latte i zaskocz swoich gości. Przygotowanie kawy latte w domu jest bajecznie proste i szybkie, a jednocześnie daje sporą satysfakcję. Zobacz jak przygotować kawę latte bez ekspresu do kawy!

Przeczytaj więcej

Chcąc zaparzyć idealną kawę musimy zwracać uwagę na wiele czynników, które wpływają na jej wyjątkowość. Jednym z najważniejszych aspektów gwarantujących doskonały smak i aromat kawy jest wykorzystanie odpowiedniej wody, która stanowi 98% gotowego naparu. Dowiedz się, jaka jest idealna woda do parzenia kawy i gdzie można ją dostać.

Przeczytaj więcej

Wiele osób czuje niemałe zaskoczenie, znajdując w opakowaniu z kawą błyszczące ziarna. Nie ma się czego obawiać, bo tłusta kawa to jak najbardziej naturalne zjawisko, które jest zależne od sposobu wypalenia ziaren. Jeżeli zastanawiasz się, czy możesz spożywać tłustą kawę, to rozwiewamy wszystkie Twoje wątpliwości.

Przeczytaj więcej

Alternatywne metody parzenia kawy stały się niemal codziennością i to nie tylko w dużych miastach. Niezwykłe urządzenia, którymi możemy przygotować rewelacyjną kawę, potrafią zachwycić swoją konstrukcją oraz działaniem. Na ich czele stoi syfon, który wyglądem przypomina naczynie rodem z laboratorium chemicznego. Poznaj z bliska syfon i naucz się parzyć w nim kawę.

Przeczytaj więcej

French press to bardzo ciekawy i prosty w użyciu zaparzacz do kawy. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Francji, lecz obecnie ma swoich zwolenników na całym świecie. Konesso w szczegółach opisuje ten wspaniały zaparzacz i pokazuje jak zaparzyć w nim dobrą kawę.

Przeczytaj więcej
pixel